Mii de apeluri zilnic la 112: Sute sunt false, dar sunt și apeluri de mulțumire

Recepţionează zilnic sute de apeluri din partea celor care se află în situaţii de risc. Pe lângă programul încărcat de muncă, operatorii Serviciului de Urgenţă 112 sunt nevoiţi să facă faţă şi apelurilor false și abuzive.  Mulți dintre cei care le cer ajutorul utilizează un limbaj dur, violent şi chiar jignitor. Specialiștii atenționează că aproximativ 60 % dintre apelurile la 112, sunt false, provocatoare sau non-urgenţe.

De aproximativ trei ani, Cristina Martin recepţionează apelurile oamenilor aflaţi în situaţii de risc. Operatorul spune că, deşi nu îi este uşor, munca pe care o realizează o face să se simtă utilă. Tânără afirmă  însă că în perioada pandemiei a crescut considerabil numărul apelurilor abuzive.

„În decursul unei zile de muncă, timp de opt ore, reușim să preluăm și câte 400 de apeluri. Ne cer ajutorul foarte multe persoane cu simptome specifice virusului COVID-19. Peste 60 % din aceste apeluri sunt false și abuzive. Din păcate, oamenii nu înțeleg că timpul pe care Serviciul de Urgență îl pierde,  în timp ce intervine într-o situație falsă, ar putea fi utilizat pentru salvarea unei vieți”, menționează Cristina.

Operatorul 112 spune că insultele, cuvintele jignitoare și acuzațiile îi afectează starea emoțională, dar şi îngreunează procesarea apelului telefonic.

„Recepționăm multe apeluri de la oamenii în stare de ebrietate, mai ales noaptea. Sunt foarte agresivi, ne insultă, strigă. Alții sunt deranjați de întrebările la care trebuie să răspundă. Procedura de preluare şi de chestionare  a apelantului a fost modificată după declanșarea stării de urgenţă. Suntem obligați să-i întrebăm dacă au interacționat cu persoane infectate cu noul tip de coronavirus”, menționează Cristina Martin.

Cristina primește însă și apeluri care o încurajează. „Sunt sunete de mulțumire de la cei pe care i-am ajutat. Astfel, vor să-și manifeste recunoștința că medicii, polițiștii sau pompierii au ajuns la timp”, precizează tânăra.

Zilnic, Serviciul 112 recepţionează, în medie, 7000 mii de apeluri. În prima jumătate a anului,  cele mai multe  solicitări parvenite la 112, aproximativ 74 %  au fost gestionate de Centrul Național de Asistență Medicală Prespitalicească,  peste 23 % de Poliţie, iar aproximativ 3% de Pompieri.  Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 a fost lansat în luna martie  2018.


Preluat de la: Publika.md