MESAJUL premierului Ion Chicu, de Ziua comemorării victimelor accidentului nuclear de la Cernobâl

Accidentul nuclear de la Cernobîl, din 26 aprilie 1986, este un exemplu care nu poate fi uitat. Este mesajul premierului Ion Chicu de ziua comemorării victimelor celei mai grave catastrofe nucleare din istoria omenirii – explozia de la Cernobîl. 

Constatăm cu regret că acea tragedie a provocat pierderi umane similare războaielor. Operațiunea de lichidare a consecințelor avariei de la Cernobîl a fost menită să reducă contaminarea radioactivă. Oamenii care au participat la acele operațiuni au fost și rămân eroi.

Republica Moldova, pe atunci parte componentă a Uniunii Sovietice, și-a adus aportul la acțiunile de lichidare a consecințelor accidentului nuclear. Peste 3.500 de concetățeni de-ai noștri au participat la acele operațiuni. Astăzi în viață sunt 2027.

E greu de apreciat la justa valoare sacrifciul „lichidatorilor” consecințelor avariei de la Cernobîl. În schimb, putem afirma cu certitudine că fiecare dintre aceștia a salvat mii de alte vieți.

Dragi veterani ai accidentului de la Cernobîl,

Apreciem sacrificiul Dvs și conștientizăm că ați primit lovitura pentru noi toți. Sacrifciul Dvs nu a fost în zadar și dovadă sunt generațiile de tineri, adolescenți și copii sănătoși”, a menționat Ion Chicu.

PUBLIKA.MD amintește că 34 de ani s-au scurs de la cea mai gravă catastrofă nucleară din istoria omenirii – explozia de la Cernobîl. În data de 26 aprilie 1986, la 01:23 noaptea, reactorul numărul patru al Centralei Nucleare Electrice a explodat, iar un nor radioactiv s-a îndreptat spre ţările vestice ale fostei Uniuni Sovietice, Europa şi estul Americii de Nord.


Preluat de la: Publika.md