Merkel: Londra trebuie să-şi asume consecinţele Brexitului

Regatul Unit trebuie să-şi asume consecinţele unei relaţii economice mai puţin puternice cu Uniunea Europeană în urma Brexitului. Declaraţia a fost făcută de cancelarul german, Angela Merkel, relatează AFP, citează adevarul.ro.

„În contextul în care Guvernul britanic condus de premierul conservator Boris Johnson vrea să-şi definească poziţia după retragerea regatului din Uniune, va trebui, după aceea, bineînţeles, să-şi asume consecinţele – şi anume o economie mai puţin legată strâns de cea europeană”, a avertizat cancelarul german într-un interviu acordat unor cotidiane din reţeaua Europa, între care şi cotidianul francez Le Monde.

Germania preia la 1 iulie preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

„Trebuie să ne dezbărăm de ideea că noi definim ceea ce vrea Regatul Unit. Regatul Unit defineşte, iar noi, în calitate de Uniune Eurpeană în 27 dăm un răspuns adecvat. Dacă Regatul Unit nu vrea o reglementare comparabilă cu cea din Europa în domeniul mediului, pieţei muncii sau normelor sociale, relaţile noastre vor pierde din intensitate”, a subliniat cancelarul, care a luptat în trecut pentru evitarea unui Brexit dur.

UE se află la rândul său în faţa unor negocieri dure în vederea unui fond de relansare în valoare de 750 de miliarde de euro, în vederea ajutorării ţărilor celor mai afectate de pandemia COVID-19.

Acest fond nu poate să soluţioneze problemele Europei, însă Merkel îndeamnă „să se acţioneze rapid împotriva pandemiei”, dată fiind situaţia în care se află economia europeană şi o eventuală creştere foarte puternică a şomajului în anumite ţări.

„Acest lucru poate avea un impact politic exploziv” şi să agraveze astfel ”ameninţarea democraţiei, a avertizat Merkel. 


Preluat de la: Publika.md