Medicii de familie: Suntem suprasolicitaţi atât fizic, cât şi psihoemoţional

Munca medicilor de familie s-a dublat în pandemie. Şi asta pentru că ei trebuie să monitorizeze nu doar pacienţii cu boli cronice pe care îi au la evidenţă, ci şi cei cu COVID-19, care se tratează acasă. Cel mai greu le este să muncească cu bolnavii asimptomatici. Pe lângă faptul că refuză să stea izolaţi la domiciliu, unii nu le răspund la telefon sau încearcă să-i convingă că noul coronavirus nu există.

Viorica Sorbalo activează de trei ani ca medic de familie în sectorul Ciocana al Capitalei. Totuşi, ea spune că, în pandemie, a învăţat mai multe lucruri din mers.

VIORICA SORBALO, medic de familie: „Avem suprasolicitare la pacienţii care se tratează la domiciliu pe care îi supraveghem 24 din 24, chiar dacă practic vizual nu ne cunoaştem avem un contact telefonic regulat minim de 3 ori pe zi. Munca noastră s-a schimbat radical. Suntem suprasolicitaţi atât fizic cât şi psihoemoţional.”

Cel mai greu le este să muncească cu pacienţii iresponsabili, care nu le răspund la telefon. Mai mult, uneori sunt sunaţi şi la miez de noapte.

IRINA GRIŞINA, medic de familie: „Cea mai grea categorie de pacienţi sunt asimptomaticii sau cu semne minime. Când îi contactăm şi le spunem că aveti test pozitiv, ei zic: nu, nu cred, nu-i adevărat, pentru că nu am simptome. Sunt pacienţi care ne sună şi ne spun: nu vreau, gata, eu ies. Dacă se întâmplă că avem vreun pacient care categoric s-a opus sau părăşeste locul de trai noi suntem nevoiţi să-i dăm la poliţie.”

Totuşi, medicii spun că în această perioadă au mai puţină birocraţie. Primăria Chişinău a elaborat un sistem informațional pentru a introduce datele despre pacienţi.

DANIELA ŢOPA, medic de familie: „Acolo introducem numele pacientilor, le schimbăm statutul pacienţilor, care este internat, care este externat, care este pozitiv. Zi de zi pacienţii ne transmit prin acest sait informaţia despre starea de sănătate, temperatură, acuze care sunt. Nouă aşa puţin lucrul e mai uşor”

În prezent, peste 2500 de pacienţi cu forme uşoare de COVID-19 se tratează acasă, iar peste şase mii s-au vindecat fără a fi spitalizaţi, dar rămân sub monitorizarea medicului de familie.


Preluat de la: Publika.md