Medicii atenţionează: Munca de acasă afectează nu doar sănătatea fizică, dar și cea psihică

Pandemia și-a lăsat amprenta în toate domeniile vieții, inclusiv asupra activității multor companii. Așa că foarte mulți angajatori din toată lumea și-au trimis salariații să muncească de la distanță. Judecând după vânzările de tehnică pentru oficiu, moldovenii de mult timp se pregătesc să-și mute biroul pe canapea.

„S-au închis scolile si gradinitele si totul se petrece deja online. Din cauza aceasta deja cresc vânzările de laptopuri, pentru că totul s-a mutat online. Aproximativ 5-7, chiar şi 10 laptopuri pe zi se vindeau.”

Medicii susțin însă că acest trend vine la pachet și cu o serie de riscuri. Munca la distanță, statul între patru pereți, poate duce la acutizarea stării psiho-emoționale. Experții OMS trag un semnal de alarmă – în această perioadă crește constant numărul tulburărilor psihice.

„Dacă o persoană era predispusă la afecțiuni nevrotice, acest lucru le va afecta foarte mult sănătatea. Aceste persoane au o imaginație foarte bogată. Ele își pot închipui chiar că propriul organism este ca un câmp deschis pentru boli.”

Pentru a-și menține atât sănătatea fizică, cât și cea mentală într-o stare bună, psihologii le recomandă celor care muncesc de acasă să petreacă mai mult timp cu familia și să lăsăm gadgeturile deoparte. Dacă veți respecta o rutină zilnică, veți avea.

„Dimineata 20 de minute pentru meditatie si pentri câteva exercitii fizice, 20 de minute pentru planificarea zilei pentru a revedea toate obiectivele şi 20 de minute pentru dejun, la care sa fie lent.”

Potrivit unui studiu american, în 2022 numărul celor care vor lucra de acasă va ajunge la 42 la sută.


Preluat de la: Publika.md