Medicamentul destinat tratamentului pacienților cu COVID-19 ar putea fi produs și în Moldova

Remdesivir, medicamentul destinat tratamentului pacienților cu COVID-19, ar putea, în curând, să fie produs și în Republica Moldova. O companie farmaceutică din țara noastră negociază cu producătorul din SUA, pentru a primi licența de fabricare a preparatului. Potrivit directorului Agenției Medicamentului, Eremei Priseajniuc, producerea de Remdesivir în Moldova va permite în timp util şi la preţ accesibil să asigure necesităţile pacienţilor moldoveni infectaţi cu noul coronavirus.

În prezent, în țară a ajuns primul lot de o mie de flacoane de Remdesivir, din cele două mii care au fost procurate din India, de la o companie ce a primit licența de producere din partea fabricii americane. Un alt lot de cinci mii de flacoane ar urma să ajungă în curând. Directorul Agenției Medicamentului susține că a inițiat discuțiile cu producătorii locali, pentru a asigura acest medicament la un preț mai ieftin, dar și în cantități necesare pentru pacienții din țară, astfel acesta fiind produs în Moldova.

EREMEI PRISEAJNIUC, directorul general al AMDM:”Această producere de Remdesivir în Republica Moldova este orientată spre pacientul din țară, în mare parte asupra accesibilității și tot ce înseamnă accesibilitate economică și fizică. Cunoașteți foarte bine că pe plan mondial se atestă un deficit de produs.”

Directorul Agenției Medicamentului menționează că Republica Moldova a putut procura până acum lotul de Remdesivir la un preț de până la 1 600 de lei pentru un flacon și nu cu 400 de dolari, așa cum sunt nevoite să cumpere țările UE, SUA sau Canada. Asta pentru că firma americană producătoare de originale a ocupat piața acestor țări, iar atunci când dau licență de producere pentru alte state, condiția de bază este ca medicamentul lor analog să nu fie comercializat pe piața ocupată deja de compania americană.

EREMEI PRISEAJNIUC, directorul general al AMDM:”În condiția în care se oferă această patentă de producere se exceptează din lista țărilor pentru export țările UE, SUA și Canada. Republica Moldova va putea exporta în alte țări în afară de cele menționate.”

Priseajniuc susține că această companie din Moldova care ar putea produce Remdesivir, corespunde tuturor cerințelor și deține toate documentele necesare. O bună parte dintre medicamentele folosite astăzi la tratarea pacienţilor cu COVID-19 în spitalele din ţară sunt produse de către acestă companie autohtonă, care este prezentă pe piaţa din Moldova de aproape 15 ani. Remdesivir este un preparat antiviral, care în luna mai, a fost aprobat de Administrația de Stat a Alimentelor și Medicamentelor din SUA, pentru utilizarea acestuia în cazul pacienților spitalizați cu forme grave de COVID-19.


Preluat de la: Publika.md