Maşină a Guvernului din România, sechestrată în Republica Moldova. În maşină se afla un oficial de la Bucureşti, responsabil de digitalizare

Un autovehicul guvernamental român a fost sechestrat de autoritățile din Republica Moldova, pe motiv că mașina e furată. Maşina a fost oprită la vama moldovenească şi atunci a ieşit totul la iveală. În automobil se afla președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Dragoş – Cristian Vlad. Acesta venea la Chişinău pentru o vizită oficială. S-a întâmplat acum câteva săptămâni. 

„Nu este furată de către statul român, Doamne ferește! Este o mașină cu atribuție în sistemul de informații, care nu au fost finalizate, procesate. Seria masinii figurează într-un sistem internațional cu alerte. La momentul judecății în Romania, statul italian, de unde se pare că s-a făcut, nu a… entitățile juridice păgubite, erau mai multe mașini, nu doar aceasta, nu au inițiat nicio pretenție de aceste bunuri. Am solicitat să mi se permită deplasarea până în capitala Republicii Moldova, Chișinău, să participăm la evenimentul guvernamental, și ulterior să o predau pentru a nu îngreuna misiunea diplomatică”, a explicat Dragoş – Cristian Vlad. 

Oficialul român a explicat pentru Digi24 că autorităţile vamale moldoveneşti i-au permis să vină în Moldova. S-a întors la Bucureşti însă cu altă maşină. Automobilul cu probleme a fost reţinut la vamă până când autorităţile moldoveneşti şi cele italiene se vor clarifica. 

Potrivit unui comunicat al autorităţilor de la Bucureşti, maşina cu problemă a fost trecut în patrimoniul Autorităţile pentru Digitalizare din România în 2020, în baza unui proces verbal de predare-primire încheiat cu Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor. Ministerul, la rândul său a recepționat autoturismul de la Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale. Iar MCSI a primit autovehiculul cu titlu gratuit, tot de la o instituție publică,de la  Ministerul Finanțelor, prin Agenția Națională pentru Administrare Fiscală, în patrimoniul căruia intrase ca urmare a unei decizii definitive a instanței, în 2017, ce a presupus confiscarea autoturismului.

Aşa s-a întâmplat că Autoritatea pentru Digitalizare din România a fost al patrulea proprietar al maşinii. Nu ştia însă istoricul plin cu probleme. 


Preluat de la: Publika.md