Confruntându-se cu o vânătoare globală de consumabile sanitare, Marea Britanie a cumpărat din China milioane de kituri de testare care s-au dovedit a fi imprecise, relatează The New York Times.
Totul a început cu o ofertă făcută de două companii chineze către guvernul de la Londra. Chinezii le-au propus britanicilor un lot de două milioane de truse de testare pentru detectarea de anticorpi, la un preț de 20 de milioane de dolari. Nenegociabil.
În plus, banii trebuiau plătiți în avans. Important: pentru o tehnologie de testare cu eficiență nedovedită. Iar produsele nu aveau să fie expediate în Regatul Unit, ci cumpărătorul trebuia să le ridice tocmai din China.
Și totuși, autoritățile britanice au acceptat, urmând ca testele să ajungă în cel mult două săptămâni pe rafturile farmaciilor.
După încheierea contractului, premierul Boris Johnson, cu binecunoscuta sa exuberanță lăudăroasă, a clamat public testele ca având potențialul de-a „schimba jocul”.
Realitatea nu a fost însă de partea lui Johnson. Kiturile s-au dovedit a fi, în cel mai neaoș mod cu putință, niște „știfturi”.
Se așterne praful în depozite
Lipsa lor de precizie a fost dezvăluită publicului britanic de către un laborator al Universității Oxford. Acum, jumătate de milion de teste din lotul achiziționat zac nedesfăcute în depozite, iar alte 1,5 milioane de teste, cumpărate la un preț similar de la alte surse, au rămas, de asemenea, neutilizate.
Fiascoul i-a lăsat pe guvernanții britanici cu un sentiment de jenă și ridicol. Guvernul încearcă acum să recupereze ce se mai poate din banii aruncați pe apa sâmbetei, notează The New York Times.
Testele care depistează anticorpii formați în combaterea coronavirusului reprezintă următoarea etapă în lupta globală împotriva pandemiei. O întreagă omenire vrea să pună mâna pe astfel de kituri. Aceste teste pot permite specialiștilor din domeniul sănătății să studieze răspunsul imunitar la Covid-19.
Testarea masivă a populației este un detaliu-cheie care, în absența unui vaccin sau a unui tratament eficient, va determina durata restricțiilor sociale.
Chinezii au avut de la început asul în mânecă, știind ce rol crucial vor juca aceste teste în războiul anti-Covid-19. De aceea și-au impus condițiile: banii în avans, timp de gândire – maxim 24 de ore, fără transport și fără vreun test de eficiență.
AllTest Biotech și Wondfo Biotech
Cele două companii chineze din linia întâi sunt AllTest Biotech și Wondfo Biotech, cele care le-au vândut și britanicilor testele de anticorpi. Confruntându-se cu acuzații din diverse țări, ambele companii au declarat că produsele lor respectă standardele de sănătate, siguranță și mediu stabilite de Uniunea Europeană.
După ce plângerile s-au întețit, AllTest Biotech și Wondfo Biotech i-au acuzat pe britanici că n-au înțeles cum se folosesc kiturile și că au exagerat utilitatea lor. Wondfo a declarat pentru Global Times că produsul său a fost conceput ca supliment doar pentru pacienții care au fost deja testați pozitiv. În timp ce AllTest a scris pe site-ul companiei că testele trebuie folosite „doar de către experți”, în niciun caz comercializate în farmacii.
De cealaltă parte, medicii britanici susțin că descrierea produsului ar putea fi una înșelătoare. La momentul achiziției, autoritățile de la Londra au prezentat testele de anticorpi ca fiind similare celor de sarcină, ușor de efectuat de către un pacient acasă, fiind nevoie doar de o singură picătură de sânge. Numai că, subliniază medicii, un nivel perceptibil de anticorpi poate să nu apară în sânge decât abia la 20 de zile de la infectare, ceea ce înseamnă că pacientul, chiar dacă are Covid-19, până la sfârșitul acestui interval de timp va ieși în test drept negativ.
În privința prețurilor, companiile au refuzat să facă vreun comentariu.
Între timp, oficialii britanici din domeniul sănătății încearcă să-și apere onoarea, spunând că achizițiile fac parte dintr-o „planificare prudentă” și că acumularea de „experiență valoroasă”.
Specialiștii spun că astfel de teste, pe bază de „împunsătură de ac”, sunt mult mai complicate decât par și mai puțin precise decât testele de laborator. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atrăgea recent atenția că testele rapide de anticorpi au o „utilitate limitată pentru pacienți”, deoarece nu și-au dovedit încă eficiența în scopuri clinice.
Preluat de la: Timpul.md