Marea Britanie a anunțat încheierea unui acord comerical istoric cu Japonia, după ieșirea din UE

Marea Britanie a anunţat vineri că a încheiat un acord comercial istoric cu Japonia, după ieşirea din Uniunea Europeană la sfârşitul lunii ianuarie. „Este un moment istoric pentru noi și Japonia”, a anunțat Ministerul britanic al Comerţului Internaţional, scrie The Independent, citează digi24.ro.

„Marea Britanie a încheiat un acord comercial cu Japonia, primul acord de liber schimb al ţării ca naţiune independentă pe plan comercial”, mai precizează sursa citată. Textul, care face obiectul unui „acord de principiu”, vizează creşterea volumului schimburilor comerciale cu Tokyo, cu aproximativ 15,2 miliarde de lire sterline.

Acordul le va permite firmelor britanice să evite taxele vamale la 99% din exporturile lor către Japonia. Principalele beneficiare vor fi industria, sectoarele agroalimentar şi tehnologic, menţionează comunicatul ministerial.

Marea Britanie a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, la aproape patru ani după un referendum important care a marcat sfârşitul a aproape 50 de ani de aderare la Uniunea Europeană. Rămâne însă guvernată de reglementările europene până la sfârşitul anului, în timp ce cele două părţi încearcă să încheie un acord de liber schimb. Negocierile se împiedică în special în ceea ce priveşte pescuitul şi condiţiile de concurenţă loială.

În absenţa unui acord înainte de 31 decembrie, s-ar aplica singurele reguli ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), cu taxe vamale ridicate şi controale vamale extinse.


Preluat de la: Publika.md