Marcel Pascali: "Știința trebuie să devină și ea parte a patrimoniului nostru național"

El a menționat că la exterior stăm bine, cîntăm și dansăm, elevii noștri se prezintă bine la diferite emisiuni precum „Se caută talente”.

„Avem și noi tineri deștepți, chiar cîștigă pe undeva. Dar cel mai supărător lucru este că noi nici măcar nu acordăm atenție acestei laturi a educației. Are loc o dezindustrializare, nu doar a țării noastre, ci și a creierelor noastre. Nu ne gîndim deloc la creativitatea tehnică”, consideră specialistul.

El a menționat că în Moldova mai există cîteva centre de tineri tehnicieni, tineri naturaliști, dar aceștia se ocupă cu modelarea aeronavelor, modelarea rachetelor, proiectare tehnică, unele lucrări manuale. Nu există invenții și descoperiri în acest sens.

”În cazul în care vrem, de exemplu, să ne dezvoltăm copilul talentat (să presupunem că avem propriul nostru Perelman care a demonstrat ipoteza lui Poincaré), el nu are nicio șansă de a se dezvolta și de a se perfecționa în țară, iar aceasta este o mare problemă”, a subliniat Marcel Pascali.

Potrivit lui, problema nu constă în faptul că noi cîntăm și dansăm. Asta e foarte bine! Problema este că și cealaltă parte, adică învățămîntul tehnico-științific, poate ajuta națiunea noastră să devină demnă, mai bună și mai interesantă.


Preluat de la: Noi.md