Marcel Boloş a discutat cu șefii de CJ-uri despre creșterea investițiilor

”În cadrul discuţiilor, ministrul a subliniat nevoia de eficientizare calitativă a cheltuielilor bugetare prin creşterea ponderii cheltuielilor cu finanţare din fonduri externe faţă de cele din surse naţionale, dar şi a cheltuielilor de investiţii în total cheltuieli bugetare. Ministrul Finanţelor a subliniat angajamentul Guvernului pentru asigurarea unei finanţări corespunzătoare a autorităţilor publice locale, în conformitate cu nevoile şi priorităţile identificate la nivelul fiecărui judeţ”, au transmis, miercuri seară, oficialii Ministerului Finanţelor.

Ministrul Marcel Boloş a precizat că, în 2024, cheltuielile destinate investiţiilor însumează peste 120 miliarde lei, reprezentând 6,9 % în PIB.

”Suntem hotărâţi să lucrăm împreună cu Consiliile Judeţene pentru a asigura resursele necesare pentru a susţine proiectele locale vitale şi pentru a stimula dezvoltarea infrastructurii în fiecare colţ al ţării. În anul 2024, cheltuielile destinate investiţiilor însumează peste 120 miliarde lei, reprezentând 6,9 % în PIB. Dintre acestea, 81,5 miliarde sunt din fonduri externe. Este cea mai mare pondere a investiţiilor în PIB de până acum. În 2023, cheltuielile cu proiectele finanţate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subvenţiile de la Uniunea Europeană aferente agriculturii) au fost de 45,42 mld lei, cu 22,87% mai mari comparativ aceeaşi perioadă a anului precedent. Legat de bugetele uat-urilor pentru 2024, vedem în legea bugetului de stat pe anul 2024 o alocarea 25 miliarde lei din sumele defalcate din TVA, iar la subvenţiile estimate de la bugetul de stat avem pentru susţinerea derulării proiectelor finanţate aproximativ 1,5 miliarde lei pentru Politica de Coeziune şi 6,9 miliarde lei pentru PNRR”, a transmis ministrul Marcel Boloş


Preluat de la: Timpul.md