Maia Sandu susţine că se pregăteşte fraudarea alegerilor și spune că CEC a emis o circulară abuzivă. REACȚIA Comisiei Electorale Centrale

Maia Sandu acuză guvernarea că ar încerca să fraudeze alegerile prezidențiale şi dă ca exemplu o circulară emisă de CEC, care interzice candidaților la scrutinul din 1 noiembrie să folosească banii colectați până acum în contul partidelor care i-au desemnat. Potrivit documentului, partidele politice care au desemnat candidat la scrutinul din noiembrie nu au calitate de concurent electoral. Astfel, aceste formațiuni nu au dreptul să colecteze donații în fondul electoral. PAS cere Comisiei Electorale Centrale să anuleze de urgență circulara.

„Ceea ce spune Comisia Electorală Centrală este că noi trebuie să stăm cuminţi până la 1 octombrie și doar atunci, când se deschide contul pentru campania electorală, să începem să adunăm bani. Adică, CEC zice că trebuie să începem campania cu 0 bănuți în cont”, a menționat Maia Sandu.

Maia Sandu spune că în spatele acestei decizii ar sta șeful statului: „Toată porcăria asta este pusă la cale de Igor Dodon și echipa lui. Vă mai întrebați de ce Igor Dodon a fost înregistrat în calitate de candidat independent? Asta e decizia abuzivă a noii majorități socialiste de la CEC, proaspăt încropită în frunte cu Maxim Lebedinschi, fostul consilier al lui Dodon.”

Purtătorul de cuvânt al instituției prezidențiale, Carmena Sterpu, a refuzat să comenteze şi ne-a îndemnat să discutăm cu reprezentanții Comisiei Electorale Centrale. Secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, susţine că Maia Sandu minte.

„Concurentul electoral poate să înceapă acumularea banilor din momentul înregistrării sale. Astfel, în prezent, avem doi concurenți electorali deja înregistrați, care pot să acumuleze bani”, a subliniat Maxim Lebedinschi.

Lebedinschi spune că aceleași prevederi au fost aplicate și la alegerile prezidenţiale din 2016. Singura modificare ține de plafonul sumelor care pot fi virate de partid în contul candidatului: până la 12 salarii medii lunare pe economie. Modificarea Codului Electoral a avut loc în 2019, cu voturile deputaților PSRM și al parlamentarilor din blocul ACUM.

Nu am reușit să discutăm cu autorul circularei, însă CEC a emis un comunicat. Instituția respinge acuzațiile aduse și menționează că circulara adresată partidelor politice aduce claritate unor norme cuprinse în legislația electorală și vine ca rezultat al examinării rapoartelor financiare ale grupurilor de inițiativă. Totodată, CEC cheamă la calm toți subiecții electorali, în special concurenții electorali și îi îndeamnă să nu implice Comisia în jocuri politice. <<C


Preluat de la: Publika.md