Maia Sandu, la Forumul Economic de la Davos: Când ajutaţi Ucraina, ne ajutaţi şi pe noi, şi pe alte ţări

Credem în victoria Ucrainei. Vecinii noştri ne apără, iar pentru Uniunea Europeană este important ca în Ucraina şi în Republica Moldova să fie pace şi stabilitate. Moldova face tot ce-i stă în puteri în acest sens. Sunt principalele teze din discursul preşedintelui Maia Sandu, susţinut în cadrul Forumului Economic Internaţional de la Davos, Elveţia. 

 

„Nu pot să spun că riscurile militare pentru Moldova sunt mai mari acum decât au fost în primăvara anului trecut când am ştiut că dacă Ucraina nu va rezista atunci Rusia va ajunge la Chişinău. Nu vorbim acum despre asta. Astăzi totul depinde de ce se va întâmpla în Ucraina. Vedem că Ucraina rezistă şi că avansează, aşa că totul depinde de situaţia de acolo. Când ajutaţi Ucraina, ne ajutaţi şi pe noi şi pe alte ţări”, a declarat Maia Sandu în cadrul Forumului Internaţional de la Davos. 

Şeful statului a subliniat că odată ce a început războiul în Ucraina, în ţara noastră s-au acutizat mai multe probleme. Moldova primeşte mai puţin gaz de la Gazprom, iar tariful a crescut de şapte ori. De asemenea, a accentuat că în ţara noastră se duce o luptă cu propaganda rusă. 

Maia Sandu a ţinut să mulţumească Uniunii Europene pentru tot sprijinul acordat ţării noastre în calea spre integrare europeană şi a precizat că faptele noastre, inclusiv, modul în care am primit refugiaţii din Ucraina, e o dovadă că Moldova are valori europene. 

La cea de-a 53-a ediţie a Forumului Economic Internaţional de la Davos, Elveţia, intitulată în acest an „Cooperarea într-o lume fragmentată”, sunt abordate mai multe subiecte, între care modalitățile de rezolvare a actualelor crize energetice și alimentare, dar și potențiale soluții pentru riscurile geopolitice actuale, inclusiv cele din regiunea noastră. Evenimentul se desfăşoară în perioads 17 – 19 ianuarie. 

 


Preluat de la: Publika.md