Maia Sandu: Condamnăm ferm noile bombardamente asupra cetăţenilor Ucrainei şi a infrastructurii critice

Președintele țării, Maia Sandu, a venit cu o reacție după ce armata rusă a lansat astăzi un nou atac masiv cu rachete asupra Ucrainei. Șeful statului a scris pe Twitter că ţara noastră condamnă ferm noile bombardamente asupra cetăţenilor Ucrainei şi a infrastructurii critice.

Oficialul a mai adăugat că pentru a opri războiul, comunitatea internaţională trebuie să crească presiunile asupra Rusiei.

Armata rusă a lansat luni un nou atac masiv cu rachete asupra Ucrainei. Explozii de proporţii au fost auzite în regiunile Odesa, Kiev, Vinița, Cerkasî și Kirovohrad. Potrivit autorităţilor, două persoane au murit și două au fost rănite după ce proiectilele au lovit mai multe clădiri rezidențiale, în regiunea Zaporojie. Pene de curent au fost raportate în mai multe localităţi. Pe pagina de Telegram, forţele aeriene ale Ucrainei au anunţat că trupele Rusiei au lansat 70 de rachete, dintre care peste 60 au fost distruse. Într-un scurt filmuleţ postat tot pe Telegram, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că sistemul de apărare aerian al ţării a reuşit să facă faţă noilor atacuri.

Alertele de raid aerian au început să răsune luni, în jurul orei locale 13.30, la Kiev și în mare parte a Ucrainei în ceea ce oficialii au descris ca fiind cel mai recent val de lovituri cu rachete rusești.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei, trupele ruse lansează rachetele în mai multe valuri pentru a dispersa şi a deruta apărarea antiaeriană ucraineană. Datele preliminare arată că cea mai afectată regiune în urma atacului de luni a fost Odesa. Biroul Președintelui Ucrainei a raportat că rachetele rusești au deteriorat două instalații de infrastructură. Ca urmare a bombardamentelor, toate stațiile de pompare și liniile de rezervă au fost oprite. Presa locală notează că nu există alimentare cu apă şi căldură în oraș. În unele zone ale localităţii transportul electric a încetat să funcționeze: tramvaiele și troleibuzele s-au oprit. Imediat la benzinării s-au creat cozi interminabile de maşini.

Pe de altă parte, premierul ucrainean, Denis Şmigal, a scris pe pagina sa de Telegram că atacurile ruseşti nu au afectat sistemul energetic al ţării. Oficialul a explicat că în unele regiuni a fost întrerupt curentul pentru a echilibra sistemul şi a evita accidentele.

 


Preluat de la: Publika.md