Mai multă grijă pentru animalele domestice, în perioada rece. Recomandările specialiştilor

Timpul rece de afară este o provocare destul de grea pentru crescătorii de animale domestice. Gospodarii de la sate sunt nevoiţi să le acorde o atenţie sporită pentru ca acestea să nu se îmbolnăvească.

Pentru soţii Grigore şi Lucia Ceban din satul Oniţcani, raionul Criuleni, creşterea animalelor nu este doar o afacere de familie ci şi o activitate de suflet. Aceștia ţin cont de necesitățile fiziologice ale animalelor şi le oferă o îngrijire mai deosebită în perioada de iarnă. 

„Iepuraşii îi hrănim pe toţi cu fân de lucernă şi din concentraţii le dăm orz, grăunţe şi macuc de floarea soarelui. Mai dăm oleacă de paie aşternut, la animale tot trebuie să fie cald. Concentraţie le dăm de două ori pe zi şi mâncarea tot de două ori pe zi, adaparea tot  cu apă călduţă le dăm, apă călduţă că să ei apa de afară este imposibil, căci afară este minus şi îngheaţă tot.”, a spus locuitorul satului Oniţcani, Grigore Ceban.

Gospodarii ţin cont şi de faptul că raţele, găinile şi purceii sunt mai sensibili la frig.

„Aici mai avem o scroafă cu purceluşi mititei.  Am pus o lampă pentru a încălzi purceluşii care sunt fătaţi acuma. Culcuşul este tot din paie gros, paie multe. Tot să fie la călduţ să nu piardă energia la întreţinerea corpului. Mâncarea o dăm înăuntru şi le mărim perioada de lumină.”, a menţionat locuitorul satului Oniţcani, Grigore Ceban.

Mătuşa Liuba creşte de zece ani două capre. Cu puterile ce i-au mai rămas, femeia încearcă să le asigure animalelor un adăpost corespunzător.

„Le pun paie ca să le fie cald lor. Să fie cald la capre că este frig. Am pus pături ca să le fie cald, să nu le bată vântul aici pe dînsele. Le ţin aici că este dos.”

Pe fondul avertizărilor meteorologice, dar şi pentru menţinerea productivității, specialiştii în sănătatea şi bunăstarea animalelor îndeamnă proprietarii de animale să ţină cont de recomandările lor. 

„Toţi deţinătorii trebuie să asigure animalele cu hrană suficientă. Adăposturile să fie aerisite la timp şi să aibă lumină suficientă. Înainte de a adapa animalele apa trebuie să fie încălzită la o temperatură mai mare ca această apă să nu provoace careva disfuncţii la aceste animale.”, a afirmat şeful Direcţiei sănătatea şi bunăstarea animalelor, ANSA, Vitalie Carauş.

Pe întreg teritoriul ţării este valabilă avertizarea Cod Galben de frig. Temperatura minimă a aerului va oscila noaptea între minus 11 şi minus 16 grade Celsius.


Preluat de la: Publika.md