Mai mult ajutor de urgență pentru fermierii moldoveni

În primăvara anului 2024, 622 de comunități rurale vor primi resurse agricole esențiale, cum ar fi seturi de semințe pentru legume, tuberculi de cartofi pentru sămînță și furaje pentru bovine. Resursele, evaluate la circa 1 milion de dolari SUA, sînt finanțate de două proiecte implementate de FAO:

1. Inițiativa comună a FAO și a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) „Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice și energetice”, finanțată de ADA și Guvernul Elveției prin intermediul Fondului ONU „Parteneriatul pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă Moldova 2030”

2. Proiectul FAO „Sprijin de urgență pentru susținerea producției agricole și protejarea securității alimentare și nutriționale a gospodăriilor agricole extrem de vulnerabile afectate de conflictul din Ucraina și de secetă”, finanțat de Guvernul Japoniei.

Subliniind nevoia acută de furaje pentru bovine, Tudor Robu, Reprezentantul adjunct al FAO în Republica Moldova, a declarat că: „această asistență este crucială pentru familiile vulnerabile care se bazează pe animalele de pe lîngă casă pentru nevoile lor alimentare de bază”. În acest scop, aproape 2 500 de familii care dețin de la una la cinci vaci vor primi cîte 400 de kg de furaj pentru animale, astfel fiindu-le oferită hrana necesară pentru animale pînă la începerea noului sezon de pășunat.

Seturile de semințe de legume vor fi distribuite în luna februarie, la începutul sezonului de plantare. Planificat pentru cultivare la scară mică, fiecare set acoperă producția de legume în sere cu suprafețe de la 50 la 1 000 m² și include o selecție de semințe de roșii și castraveți, îngrășăminte, difuzoare de feromoni și tăvi celulare pentru producția de răsaduri. Adițional, aproape 8 000 de gospodării vor primi fiecare cîte 50 de kg de tuberculi de cartofi pentru sămînță, suficienți pentru a acoperi o suprafață de 200 m².

Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova și-a exprimat de asemenea angajamentul. Șeful biroului, Guido Beltrani, a declarat că „acest proiect este în deplină concordanță cu angajamentul nostru de lungă durată de a sprijini dezvoltarea și reziliența Moldovei. Prin acest aport, în special, Guvernul Elveției contribuie la securitatea alimentară în regiune și ajută la atenuarea impacturilor negative ale conflictului militar actual din Ucraina, sprijinind fermierii cei mai vulnerabili din zonele rurale, în special femeile și tinerii fermieri.”

Arătînd un sprijin puternic pentru Moldova, în timpuri dificile, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yoichiro Yamada, a accentuat că „această asistență încorporează solidaritatea Japoniei cu Moldova în aceste vremuri complicate și sîntem dedicați să sprijinim parcursul Moldovei către recuperare și dezvoltare durabilă. Suntem încrezători că prin colaborare cu FAO și alte părți interesate, putem obține rezultate semnificative pentru poporul Republicii Moldova.”

Viceprim-ministrul Vladimir Bolea a apreciat inițiativa: „Suntem recunoscători pentru sprijinul partenerilor noștri internaționali în abordarea nevoilor urgente ale familiilor vulnerabile din mediul rural. Acest program este o dovadă a angajamentului nostru continuu de a atenua efectele provocărilor actuale cu care se confruntă sectorul agricol, în special fermierii mici.”

Pe lîngă distribuția de resurse agricole, FAO va instrui fermierii în utilizarea tehnologiilor inteligente climatic și în activități practice generatoare de venituri, care vor include în rîndul beneficiarilor și 200 de femei producătoare agricole. Această abordare comprehensivă va asigura pe lîngă răspunsul la nevoile agricole imediate, sustenabilitate pe termen lung și acces la piețe de desfacere.


Preluat de la: Noi.md