MAE, reacție la declarațiile oficialului ungar: Retorică naționalistă; referirile la președintele României, complet nepotrivite

 

Ministerul român de Externe transmite Ungariei, într-o reacție acordată Digi24 cu privire la afirmațiile făcute de secretarul de stat ungar pentru politici naționale Árpád János Potápi, că „partea română consideră necesară reținerea de la declarații legate de politică internă din România și oficialii români”.

Oficialul de la Budapesta afirmase că Iohannis a ajuns preşedintele României şi cu ajutorul voturilor maghiarilor din Transilvania, însă el nu a întors sprijinul primit.

În contextul acestor declarații, secretarul de stat în MAE Iulia Matei a declarat pentru Digi24.ro:

„1. Nu dorim să comentăm declarațiile secretarului de stat Potapi, care sunt făcute într-o cheie și context electorale.
2. Aceasta cu atât mai mult cu cât este vorba despre declarații care fac apel la un anumit tip de retorică naționalistă, bazată pe interpretarea unilaterală a istoriei, de natură să genereze diviziuni artificiale și să afecteze relațiile de bună-vecinătate. Partea română a respins repetat recursul la o astfel de abordare.

3. În actualul context electoral din România aceste afirmații dobândesc o conotație nepotrivită suplimentară, iar partea română consideră necesară reținerea de la declarații legate de politică internă din România și oficialii români.

4. Referirile la Președintele României din declarațiile menționate sunt la rândul lor complet nepotrivite. Președinte României a fost ales de către cetățenii români și este Președintele tuturor românilor, atât al celor care l-au ales, cât și al celor care nu l-au ales.”

Într-un interviu acordat cotidianului „Krónika” din România, Árpád János Potápi, secretarul de stat ungar responsabil pentru politici naţionale, a declarat că președintele român a fost ales şi cu votul maghiarilor din Transilvania, fără să întoarcă însă spijinul primit. Făcând referire în continuare la Klaus Iohannis, oficialul de la Budapesta a mai spus că saşii au fost invitaţi în Transilvania de către regii maghiari, la începutul anilor 1200.


Preluat de la: Timpul.md