Macron merge să se întîlnească cu Scholz pentru a aplana divergențele

Cele două părți se vor întîlni pentru a reduce tensiunile legate de Ucraina. Această informație este transmisă de Politico, citînd oficiali germani și francezi de rang înalt.

La discuții se va alătura și premierul polonez Donald Tusk. Liderii doresc ca întîlnirea să fie o demonstrație de unitate după o perioadă tensionată în care disputa franco-germană cu privire la Ucraina a escaladat într-o ostilitate deschisă.

Tensiunile de lungă durată au început atunci cînd Macron a declarat că nu exclude posibilitatea de a trimite trupe occidentale pentru a lupta în Ucraina. Scholz, mai precaut, a răspuns că acest lucru nu se va întîmpla.

Cîteva zile mai tîrziu, Macron a părut să îi răspundă direct lui Scholz: „Europa se confruntă în mod clar cu un moment în care trebuie să nu fim lași”, a declarat el la Praga.

Oficialii germani se plîng de faptul că Macron a vorbit dur despre Ucraina, dar nu a acordat atît de mult sprijin militar ca Germania. Institutul Kiel estimează că Franța a acordat Ucrainei cu 640 de milioane de euro mai puțin ajutor militar decît Germania. Francezii neagă aceste cifre.

Macron urmează să ajungă vineri la Berlin în jurul prînzului pentru o discuție bilaterală cu Scholz. Întîlnirea dintre Macron și Scholz urmează să fie urmată de o discuție trilaterală cu Tusk. Este departe de a fi clar cum va contribui Tusk, alăturîndu-se discuției, la aplanarea fricțiunilor de lungă durată dintre Scholz și Macron.

Un oficial german de rang înalt a declarat că nu sînt așteptate decizii sau anunțuri concrete în urma discuțiilor de vineri, al căror scop este de a transmite un nou mesaj de unitate.


Preluat de la: Noi.md