Lumină pentru Ucraina. Turcia şi-ar putea amplasa navele cu energie electrică în Moldova şi România

Operatorul și proprietarul unei flote de nave centrale electrice din Turcia susţine că ar putea să trimită astfel de vehicule în România și Republica Moldova pentru a furniza 300-400 MW de electricitate Ucrainei. Declaraţia a fost făcută de directorul general al acestei companii, care deţine 36 de centrale electrice plutitoare, într-un interviu pentru agenția de presă Anadolu.

Potrivit directorului companiei, Zeynep Harezi, principala problemă este că navele care se îndreaptă spre Ucraina nu pot fi asigurate. În acest sens, firma turcă se află în discuții cu ONU și cu o serie de companii pentru a găsi soluția potrivită.

Harezi a afirmat pentru Anadolu că furnizarea de energie electrică Ucrainei prin Moldova sau România este posibilă din punct de vedere tehnic și rezonabilă din punct de vedere comercial.

Între Moldova, România și Ucraina există linii de transport a energiei electrice. Astfel singurul obstacol ar putea fi doar politic sau birocratic. Pentru a găsi soluții, compania turcă discută cu ONU și cu mai multe companii.

L-am contactat pe secretarul de stat de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan pentru a afla dacă a existat vreo solicitare din partea autorităţilor de la Chişinău privind achiziţionarea unor asemenea nave. Oficialul a declarat că nu deţine, deocamdată, informaţii la acest subiect.

Operatorul de la Istanbul susţine că, din cauza crizei energetice din Europa, compania a primit cereri pentru centrale electrice plutitoare din aproape toate țările. Negocierile cu Italia, Franța, Anglia și Germania sunt programate abia pentru iarna viitoare.

Centrale electrice plutitoare sunt nave uriaşe care ard gaze naturale lichefiate, păcură cu un conţinut redus de sulf sau motorină bio pentru a produce electricitate.

Nave de acest tip ar putea fi ancorate în largul porturilor din Europa încă din luna decembrie. Firma turcească susţine că vasele sale pot furniza curent la un preţ cuprins între 20 şi 25 de eurocenţi pentru un kilowatt oră.


Preluat de la: Publika.md