Lumea, îngropată în plastic: Populația Pământului va genera 220 de milioane de tone de deșeuri în acest an. Ce țară este pe primul loc

Îngrijorător este faptul că această cantitate se ridică la 69,5 milioane de tone de plastic care ajung la groapa de gunoi. Aceasta include ambalajele din plastic, plasticul din textile și plasticul din deșeurile menajere.

Raportul estimează, de asemenea, Ziua depășirii cantității de plastic, care reprezintă momentul în care cantitatea de deșeuri de plastic generată depășește capacitatea de gestionare a lumii.

În acest an, se așteaptă ca acest moment să aibă loc pe 5 septembrie.

Cercetătorii au avertizat, de asemenea, că, începând din această lună, aproape 50% din populația lumii trăiește în zone în care cantitatea de deșeuri de plastic generată a depășit deja capacitatea de gestionare a acestora. Acest procent va crește la 66% până la Ziua depășirii limitelor de plastic, au spus ei.

Doar 12 țări sunt responsabile pentru 60% din deșeurile de plastic prost gestionate la nivel mondial, au adăugat ei, primele cinci fiind China, SUA, India, Brazilia și Mexic.

Sarah Perreard, co-director executiv al EA Earth Action, a declarat: „Constatările sunt fără echivoc; îmbunătățirile în ceea ce privește capacitatea de gestionare a deșeurilor sunt depășite de creșterea producției de plastic, ceea ce face ca progresul să fie aproape invizibil. Presupunerea că reciclarea și capacitatea de gestionare a deșeurilor vor rezolva criza plasticului este eronată”.

Sian Sutherland, co-fondator al organizației A Plastic Planet, a declarat: „După ce oamenii de știință au tras un semnal de alarmă timp de decenii, acum este evident pentru toată lumea că poluarea cu plastic a pus omenirea pe drumul spre un dezastru ecologic și umanitar. Avem o fereastră îngustă de oportunitate în acest an pentru a crea un tratat global privind materialele plastice care să protejeze nu numai oceanul, aerul și solul nostru, ci și pe copiii noștri”.

Raportul a fost publicat înainte de cea de-a patra rundă de negocieri pentru un Tratat global al ONU privind plasticul, care va avea loc la Ottawa, Canada, la sfârșitul acestei luni.

Acesta recomandă strategii precum reducerea consumului și a utilizării plasticului, promovarea inițiativelor de reparare și reutilizare, îmbunătățirea infrastructurii locale de gestionare a deșeurilor și încetarea importului de deșeuri de plastic din alte țări.


Preluat de la: Unimedia.info