Lukaşenko a făcut o vizită la o închisoare din Minsk pentru a se întâlni cu mai mulţi lideri ai opoziţiei deţinuţi acolo

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a făcut o vizită la o închisoare din Minsk pentru a se întâlni cu mai mulţi lideri ai opoziţiei deţinuţi acolo. Potrivit presei, discuţiile s-au axat, în special, pe reforma constituţională şi un posibil referendum în privinţa modificării Legii Supreme.

Într-un video postat de o agenţie de presă, Lukaşenko apare alături de 11 persoane, printre care Viktor Babariko, opozant căruia i-a fost interzisă participarea la alegerile din august din Belarus, şi care a fost arestat în iunie împreună cu fiul său. Singura femeie de la această întâlnire a fost avocatul Lilia Vlasova, membră a consiliului de coordonare a opoziţiei, arestată şi ea în luna august.

„Jumătate din cei aflaţi aici, din câte am înţeles, sunt jurişti şi îşi dau foarte bine seama că nu poate fi Constituţia scrisă în stradă. Această problemă trebuie privită dintr-un spectru mai larg şi trebuie să-i conving nu doar pe susţinătorii voştri, dar şi întreaga societate”, a spus preşedintele Belarusului, Alexandr Lukașenko. 

În replică, opozanta Setlana Tihanovskaia, aflată în exil în Lituania, a scris pe reţelele de socializare că Lukaşenko a recunoscut, prin această vizită, existența prizonierilor politici pe care obișnuia să îi numească criminali. Totuşi, contracandidata lui Lukaşenko la scrutinul din 9 august, s-a arătat mulţumită de această întâlnire, însă a criticat faptul că dialogul a avut loc în închisoare.

De la alegeri, oamenii protestează zilnic pe străzile din Belarus cerând demisia lui Lukaşenko și tragerea la răspundere a celor vinovați de reprimarea violentă a manifestaţiilor.

De la începutul protestelor din Belarus, peste 13 000 de persoane au fost reţinute. Unele au fost deja eliberate.


Preluat de la: Publika.md