Lucrările unui fotograf moldovean, în care apare un copil gol, au stârnit un șir de critici în rândul internauților

Mai multe poze nud cu un copil au împânzit zilele acestea internetul şi au stârnit un șir de critici în rândul internauților. Autorul lor este fotograful Alex Iordache, inițiatorul unui proiect artistic în mediul online. Fotografiile în care un copil apare gol lângă mama lui au fost publicate pe Facebook de Alex Iordache. La scurt timp, acestea au ajuns și în vizorul Avocatului Poporului.

Specialiștii spun că prin astfel de fotografii este încălcată protecția copilului.

”Organele de resort urmează să examineze dacă a fost implicat copilul benevol. Dacă nu a fost atras prin manipulare sau dacă nu a fost cumva constrâns la această manipulare, deoarece din câte cunoaștem este vorba de mama fetei.”, a afirmat consultantul la Oficiul Avocatului Poporului, Dumitru Daria.

Atât părinții, dar și autorul fotografiilor pot fi trași la răspundere pentru încălcarea drepturilor copilului şi a protecţiei acestuia, dar şi pentru publicarea unor poze ale minor care au caracter pornografic.

”Ar fi trebuit să se mențină câteva reguli ale discreției sau de intimitate a copilului și cel puțin fața trebuia să fie blurată a copilului, dacă urmau să fie expuse public.”, a menționat consultantul la Oficiul Avocatului Poporului, Dumitru Daria.

Potrivit psihologilor, astfel de situaţii poate avea urmări grave asupra copiilor. Cel mai mult sunt afectați minorii cu vârste cuprinse între cinci și 15 ani.

”Aici mă refer la pericolul în care aceste poze ajung în vizorul unui pedofil. Deseori aceste poze sunt furate de așa numiții hoți virtuali și folosite în diverse video-uri cu conotație sexuală. După vârsta de patru ani sau cinci ani individual, copiii percep foarte dureros aceste poze atunci când ele sunt date în vizor.”, a comunicat psihologul, Diana Berari.

Pe marginea acestui caz s-a autosesizat și Centrul Internațional „La strada”. Într-un comunicat de presă emis de organizație este menționat că fotografiile nud ale copilului nu sunt artă, ba din contra este un abuz și îi sunt încălcate drepturile. Membrii „La Strada” solicită ca imaginile în care apare copilul în ipostaze erotice să fie șterse.

La telefon, fotograful Alex Iordache ne-a comunicat că ar fi vorba de un proiect artistic. Copilul se afla alături de mama lui, care a fost de acord pentru a fi fotografiați în astfel de ipostaze. Acesta a mai spus că va reveni cu un comentariu pe Facebook, atunci când îi va fi deblocat profilul.

Fotografiile realizate și postate de Alex Iordache au revoltat mai mulți părinți.

”Chiar este ceva ieșit din comun. Până la urmă el trebuie singur să-și aleagă dacă vrea să posteze așa sau nu. Mai ales, el e minor și sunt pedofili.”

”Asta nu e normal. Se primește că psihica copilului degradează. Copilul nu înțelege ce este bine și ce este rău, cum ar trebui să arate și cum să se comporte în public.”

”E foarte urât. Asta e ceva imposibil. Nu se poate să faci așa ceva. Pe urmă cineva vede din colegii copilului asta e ceva… nici n-am știut să facă cineva așa ceva. Asta-i foarte urât.”

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliției, Silvia Vetcu, a declarat pentru postul nostru de televiziune că oamenii legii s-au autosesizat pe marginea acestui caz şi au iniţiat o anchetă.


Preluat de la: Publika.md