Lucrările de construcție a liniei electrice Vulcănești-Chișinău sunt preconizate pentru a doua jumătate a anului

Startul lucrărilor de construcție a liniei electrice Vulcănești-Chișinău este preconizat pentru a doua jumătate a anului curent. Cu condiţia ca până atunci Parlamentul să adopte legislaţia necesară. Proiectul de interconectare a rețelelor de energie electrică dintre ţara noastră și România este în prezent în etapa de achiziție de servicii.

Potrivit responsabililor de la Ministerul Economiei, e vorba de o linie electrică de înaltă tensiune de 400 de kilovolţi cu o lungime de aproape 160 de kilometri care va traversa 35 de localități din sudul şi centrul ţării, inclusiv Chişinăul. În cadrul proiectului, vor fi modernizate stațiile electrice din Chișinău şi Vulcănești.

Valoarea lucrărilor la prima etapă a proiectului e de aproximativ 261 de milioane de euro, bani de la BERD, BEI şi alte instituţii de finanţare. Scopul proiectului de infrastructură este creşterea gradului de securitate energetică prin diversificarea surselor de aprovizionare cu electricitate. Săptămâna aceasta, cabinetul de miniştri a aprobat şi comisia de cercetare prealabilă pentru declararea utilității publice de interes național. Din cadrul acesteia fac parte instituţii de stat şi autorităţi locale din raioanele prin care va trece linia de înaltă tensiune.


Preluat de la: Publika.md