Lovitură pentru chelnerii din România. Bacșișul va fi impozitat și va fi trecut distinct pe bonul fiscal

Bacșișul va fi impozitat cu 10%, suma urmând să fie trecută distinct pe bonul fiscal al operatorului economic. Un asemenea proiect de lege ar putea fi adoptat în Parlamentul României. Deocamdată a trecut doar aprobarea Comisiei buget-finanțe a Camerei Deptutaților.

Potrivit preşedintelui comisiei de profil, ,ecanismul de plată, încasare și distribuire către angajați este extrem de simplu. 

Clientul alege valoarea bacșișului pe care vrea să-l plătească și indică pe nota de plată fie suma procentuală fie suma absolută. Suma urmează a fi trecută distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic prestator al serviciului. Acesta din urma asigură distribuirea integrală a bacșișurilor adunate către angajați, iar la data plății reține impozitul de 10% si îl virează la bugetul de stat. Deci, angajatul nu va fi obligat să facă nimic în plus fata de momentul actual, doar sa înmâneze clientului nota de plată, citează hotnews.ro. 

De asemenea, legea stabilește clar că bacșișul astfel reglementat, nu poate fi reconsiderat de către autoritățile fiscale ca venit de tip salarial sau asimilat salariilor. Nici operatorul economic nu poate înregistra ca și cheltuială acele distribuirile de bacșișuri către salariați. 

Proiectul de lege, iniţiat în 2019, a fost adoptat de Senat. Urmează să se pronunţa şi Camera Deputaţilor. 


Preluat de la: Publika.md