Lovitură majoră pentru Lenovo și Motorola: Țara din Europa care a interzis telefoanele, tablete și telefoanele giganților

Disputa dintre Lenovo și InterDigital se concentrează pe termenii de licențiere pentru tehnologia WWAN utilizată în produsele Lenovo, inclusiv modele recent lansate de smartphone-uri, cum ar fi Edge 50 Ultra. InterDigital deține brevete esențiale pentru această tehnologie și susține că Lenovo nu a plătit taxele de licențiere corecte și rezonabile. Lenovo, în schimb, contestă termenii impuși de InterDigital și intenționează să atace decizia instanței.

Primul laptop cu ecran complet transparent din lume. Vine de la Lenovo, dar mai ai de așteptat până să-l cumperi

Licențierea brevetelor esențiale pentru standarde (SEPs) și respectarea termenilor corecți, rezonabili și nediscriminatorii (FRAND) reprezintă subiecte de dispută frecventă în industria tehnologică. Germania, cunoscută pentru cadrul său legal favorabil reclamantului în litigiile privind brevetele, a devenit un punct central pentru astfel de conflicte.

În luna mai, Tribunalul Districtual I din München a decis în favoarea InterDigital, impunând o interdicție imediată asupra vânzării, ofertei sau importului de dispozitive Lenovo cu module WWAN. Aceasta include smartphone-uri, tablete și laptopuri care utilizează rețele mobile precum GSM, UMTS, LTE și 5G. Interdicția a intrat în vigoare după ce InterDigital a depus o garanție de patru milioane de euro.

Pentru consumatorii germani, impactul interdicției devine treptat evident. Site-ul german al Motorola nu mai listează smartphone-uri sau tablete pentru vânzare, ci doar câteva accesorii care nu utilizează tehnologia contestată. Deși Lenovo și Motorola Mobility au încetat să mai listeze produsele afectate, unii comercianți continuă să vândă stocurile existente. Odată ce aceste stocuri se epuizează, pot apărea penurii și probleme de livrare.

Această dispută nu este un caz izolat, ci face parte dintr-un model mai larg de litigii privind patentele esențiale pentru standarde. Aceste patente sunt critice pentru funcționalitățile tehnologice cheie în comunicațiile mobile. Neînțelegerile asupra termenilor de licențiere corecte, rezonabile și nediscriminatorii (FRAND) continuă să fie o sursă majoră de tensiuni în industria tehnologică globală.

În trecut, InterDigital a fost implicată în dispute similare cu alte companii din industria telecomunicațiilor. De exemplu, anul trecut, Curtea Superioară din Marea Britanie a stabilit că taxa de licențiere pentru brevetele InterDigital nu ar trebui să depășească 0,175 dolari pe dispozitiv, ca parte a unei bătălii mai largi privind principiul FRAND.

Viitorul acestor dispute este incert și plin de provocări. Noi confruntări legale sunt așteptate, iar negocierile pentru rezolvarea problemelor legate de termenii de licențiere FRAND și taxele pentru patente vor continua. Atenția se îndreaptă acum spre Londra, unde Curtea de Apel din Marea Britanie va analiza decizia extinsă privind FRAND dată de judecătorul James Mellor. Lenovo a inițiat un al doilea proces FRAND, cerând Curții Supreme din Marea Britanie să stabilească o rată de licențiere globală pentru întregul portofoliu al InterDigital, inclusiv SEPs.

Interdicția impusă de Germania asupra dispozitivelor Lenovo și Motorola evidențiază provocările întâmpinate de companiile din industria tehnologică în stabilirea unor standarde clare și juste pentru licențierea tehnologiilor esențiale. Această decizie afectează nu doar companiile implicate, ci și consumatorii și întregul mediu de afaceri.

Disputele legate de licențierea brevetelor esențiale pentru standarde sunt complexe și adesea implică interpretări diferite ale termenilor FRAND. Fără reglementări clare la nivel european, aceste neînțelegeri continuă să provoace tensiuni și să afecteze accesul consumatorilor la produse tehnologice. Deciziile instanțelor, precum cea din München, vor juca un rol crucial în modelarea viitorului industriei tehnologice și în asigurarea unui echilibru între drepturile de proprietate intelectuală și accesul pe piață.
 


Preluat de la: Unimedia.info