Locuitorii din Hîrbovăț, Anenii Noi ar putea beneficia de compensații la plata energiei electrice și a gazelor naturale

Locuitorii satului Hîrbovăț din raionul Anenii Noi ar putea beneficia de compensații la plata energiei electrice și a gazelor naturale. Comisia juridică, numiri și imunități a avizat un proiect de modificare a legislației în vigoare, prin includerea satului Hîrbovăț în lista localităților care beneficiază de compensații.

Potrivit legii, până la înlăturarea consecințelor conflictului transnistrean, un șir de localități din raioanele Dubăsari, Căușeni și Anenii Noi, aflate în zona de securitate, beneficiază de compensaţii nominative în mărimea diferenţei dintre tarifele la energia electrică şi la gazele naturale aprobate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică şi cele stabilite de administraţia de la Tiraspol.

Compensarea diferenţei de tarife se efectuează lunar, prin intermediul bugetelor satelor respective din contul transferurilor cu destinaţie specială de la bugetul de stat.

Potrivit datelor actualizate, în satul Hîrbovăț sunt 1 938 de consumatori casnici care utilizează energia electrică și 1 535 de consumatori casnici conectați la rețeaua de distribuție a gazelor naturale.

Pentru implementarea noilor reglementări autorul inițiativei legislative, Alexandru Jizdan, propune să fie prevăzute mijloace financiare în bugetul de stat pentru anul 2021.

Proiectul de lege urmează a fi discutat de celelalte comisii permanente, iar, ulterior, dezbătut în ședința plenară a Parlamentului.


Preluat de la: Publika.md