Locația celui mai bătrîn copac din lume este ținută la secret             

Pinul osificat, care a fost numit după personajul biblic Matusalem, care a trăit 969 de ani, este cel mai bătrîn copac de pe Pămînt dintre cei descoperiți, scrie IFLScience.

Se estimează că arborele are o vechime de 4.789 de ani, dacă nu chiar mai mult. Methuselah crește într-o zonă cuprinsă între lanțul Sierra Nevada din California și granița cu Nevada, în Pădurea Națională Inyo. Locația exactă a copacului este păstrată în secret din motive de securitate.

Nu este surprinzător faptul că pinul striat este cel care s-a dovedit a fi deținătorul recordului de longevitate. Un grup de arbori cunoscuți sub numele de extremofili, aceștia trăiesc în regiuni cu condiții climatice extreme și sol foarte uscat. Copacii s-au adaptat la astfel de condiții datorită rădăcinilor lor, care sînt situate aproape de suprafață pentru a colecta cît mai multă apă. Copacii sînt, de asemenea, lipsiți de dăunători, deoarece conurile și lemnul lor sînt foarte dense, atît de dense încît nicio insectă nu poate pătrunde în interiorul trunchiului.

Există un singur copac din lume care ar putea concura cu Matusalem pentru titlul de cel mai bătrîn copac. Este vorba despre un chiparos uriaș, supranumit Marele Bunic. Acesta crește într-o pădure străveche din sudul statului Chile, iar oamenii de știință cred că arborele are peste 5.000 de ani. Există însă cîteva nuanțe în estimarea vîrstei chiparosului.


Preluat de la: Noi.md