LIVE TEXT – Război în Ucraina: Soldații ucraineni pierd teren și se retrag din zona orașului Avdiivka

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Dmitro Lîhovi, a declarat că trupele s-au retras din Sieverne şi Stepove, la o zi după ce Kievul anunţase că a abandonat satul Lastocikîne.

“Forţele noastre s-au retras din micile sate Sievierne şi Stepove… Lupte grele pentru Sievierne au avut loc ieri seara şi în cursul nopţii”, a declarat Lîhovi, adăugând că Rusia a suferit pierderi semnificative în această luptă.

Ucraina se retrage pe poziţii la nivelul restului liniei de front din est, pe un teren mai potrivit pentru apărare, a spus Lîhovi.

Sieverne şi Stepove aveau o populaţie totală de mai puţin de 100 de persoane înainte de invazie.

Ministerul rus al Apărării a declarat că a capturat Sieverne, la doi ani şi trei zile de când Moscova a lansat invazia la scară largă a vecinului său în ceea ce Kremlinul numeşte o “operaţiune militară specială”. Ministerul a precizat că trupele sale au “ocupat linii şi poziţii mai avantajoase” şi au lovit efective şi echipamente ucrainene în apropierea altor trei aşezări.

Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent afirmaţiile de pe câmpul de luptă ale ambelor tabere.

Avdiivka a rezistat atacurilor ruseşti neîncetate de la jumătatea lunii octombrie. Capturarea oraşului, în care practic nicio clădire nu a mai rămas intactă, a fost cea mai mare victorie rusească de când a cucerit oraşul Bahmut, la fel de devastat, mai la nord-est, în mai anul trecut.

 

Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat capturarea Avdiivka ca pe un “succes absolut” şi a promis că va continua eforturile pentru a-şi asigura controlul asupra întregii regiuni ucrainene Doneţk, în estul Ucrainei, pe care a pretins că a anexat-o în octombrie 2022.

 

Un comandant ucrainean, Oleksandr Tarnavski, a declarat pe Telegram: “În sectorul Avdiivka, linia de apărare în zonele Tonenke, Orlivka şi Berdîci a fost stabilizată”. Forţele ruseşti au eşuat în încercările lor de a avansa în două zone mai la sud, inclusiv în satul Robotîne, controlat de ucraineni şi foarte disputat, a adăugat generalul de rang înalt.

 

Efortul Ucrainei de a menţine Avdiivka, care se află la doar aproximativ 10 km de oraşul-cheie Doneţk, controlat de ruşi, a forţat-o să apere un teren incomod care se întindea în zonele ocupate de ruşi.

 

Pierderea sa de teritoriu survine în condiţiile în care Ucraina se confruntă cu o criză de cartuşe de artilerie şi alte provizii militare, în timp ce sprijinul occidental promis nu a sosit, iar un pachet de ajutor american este blocat de republicanii din Congres.

 

Preşedintele american Joe Biden şi principalii democraţi s-au întâlnit marţi cu republicani de rang înalt din Congres pentru a face din nou presiuni pentru deblocarea ajutorului de aproximativ 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Într-o declaraţie a Casei Albe emisă după întâlnire, Biden a declarat că “a discutat despre modul în care Ucraina a pierdut teren pe câmpul de luptă în ultimele săptămâni şi este forţată să raţionalizeze muniţia şi proviziile din cauza inacţiunii Congresului”.


Preluat de la: Timpul.md