Litigiul dintre compania "TB Fruit" şi Serviciul Fiscal de Stat continuă. Şedinţa se amână de la o lună la alta

Litigiul dintre compania „TB Fruit”  şi Serviciul Fiscal de Stat privind suma de 12 milioane de lei pe care întreprinderea le-ar datora la bugetul de stat bate pasul pe loc la Curtea Supremă de Justiţie. De la începutul anului, examinarea acestui dosar a fost amânată deja de două ori. O nouă şedinţă este programată pentru mâine, aceasta fiind a treia tentativă a CSJ de a se expune pe marginea acestei dispute.

Judecătoarea Tamara Chişcă-Doneva, care face parte din completul care examinează dosarul dintre compania „TB Fruit” şi Serviciul Fiscal de Stat susţine că şedinţele de judecată au fost amânate pe motiv că magistratul de bază din complet a fost în carantină şi în concediu medical, iar după revenirea la serviciu ar avea nevoie de timp suplimentar pentru a studia materialele din dosar. Cele două părţi din dosar, compania „T.B. Fruit” SRL, specializată în procesarea fructelor şi Serviciul Fiscal de Stat se află în litigiu încă din 2019. Asta după ce inspectorii fiscali au constat că întreprinderea

„T.B. Fruit” SRL a efectuat tranzacţii financiare fictive, iar prin aceste încălcări ale legislaţiei au fost diminuate obligaţiile fiscale ale acestei firme faţă de bugetul de stat. Drept urmare, Serviciul Fiscal de Stat a dispus încasarea impozitelor neplătite, în suma de peste nouă milioane de lei şi a stabilit penalităţi în mărime de aproximativ trei milioane de lei.

Administraţia întreprinderii a contestat această decizie a Serviciului Fiscal de Stat, iar Judecătoria Chişinău, cu sediul Râşcani, în decembrie 2019, a dat câştig de cauză întreprinderii „T.B. Fruit” SRL. Decizia a fost contestată de Serviciul Fiscal la Curtea de Apel Chişinău, care, în data de 21 octombrie 2020, a anulat hotărârea Judecătoriei Chişinău. Mai mult instanţa de Apel a constat că prima instanţă a apreciat eronat probele administrate și a aplicat greşit normele de drept material. Astfel, s-a lăsat în vigoare obligaţiile întreprinderii de a achita la bugetul de stat suma de 12 milioane de lei, impozite şi penalităţi.

În decizia Curţii de Apel se menţionează că, în opinia reprezentanţilor „T.B. Fruit” SRL, Serviciul Fiscal de Stat ar fi calculat neîntemeiat impozitul pe venit, majorări de întârziere şi amenzi, iar acţiunile inspectorilor fiscali nu ar avea suport legal. Pe de altă parte, reprezentanții Inspectoratului Fiscal de Stat au explicat în instanţa de Apel baza legală a constatărilor făcute.

Compania „TB Fruit” SRL a contestat decizia Curţii de Apel la Curtea Supremă de Justiţia, care urma să ia o decizie încă la 20 ianuarie, dar şedinţa a fost amânată pentru 17 februarie, dar şi de această dată a fost amânată, deja pentru 24 ianuarie. Cauza va fi examinata de magistrati in lipsa partilor, iar postul nostru de televiziune va monitoriza evoluţia procesului judidicar şi va informa despre finalitatea acestui litigiu privind presupusa prejudiciere de proporții a bugetului de stat.

Anterior, presa a scris că „T.B. Fruit” SRL face parte din grupul ucrainean cu aceeaşi denumire, care deține companii atât în Ucraina, cât și în Polonia. Potrivit openmoney.md, fondatorul „T.B. Fruit” din Moldova este compania off-shore, rezident al Ciprului. Potrivit jurnaliştilor din ţara vecină, firma ar fi comis fraude cu TVA pe produse agricole inexistente, aducând un prejudiciu în valoare de 12,7 milioane de euro bugetului statului ucrainean. Totodată, în 2018, în Polonia, Oficiul pentru Protecția Concurenței și Drepturilor Consumatorilor a publicat informații din care reiese că „T.B. Fruit” Polska ar fi înșelat fermierii. Compania ar fi primit atunci o amendă în valoare de 700 de mii de euro.


Preluat de la: Publika.md