Lista medicamentelor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală a fost extinsă suplimentar

Urmare a ultimelor decizii ale Consiliului pentru medicamente compensate din decembrie 2020 lista medicamentelor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală a fost extinsă suplimentar, cu  6 Denumiri Comune Internaționale eficiente, sigure și cost-efective, inclusiv inovative pentru tratamentul a 10 maladii.

În baza recomandărilor din cadrul protocoalelor PEN pentru maladiile cardiovasculare, precum și în conformitate cu Lista de Medicamente Esențiale, pentru prima dată, în Listă, au fost incluse medicamente pentru tratamentul bolilor cardiovasculare asociate cu dislepidemii: Rosuvastatinum la rata de compensare de 30%.  

Pacienții cu epilepsie vor beneficia de medicamentul Levetiracetamum, la rata de compensare 100%, preparat prescris până în prezent doar în baza deciziei Comisiei specializate a MSMPS;

Copii cu vârsta de până la 18 ani, cu schizofrenie, și pentru tratamentul episoadelor maniacale moderate până la severe vor beneficia de un medicament inovativ, Aripiprazolum, la rata de compensare de 100%.

Pentru pacienții cu boli endocrine a fost inclus medicamentul Cabergolinum pentru tratamentul hiperprolactinemiei la rata de compensare 70%.

Medicamentul glucorticoid Deflazacortum a fost inclus în schemele de tratament pentru: pacienții cu boli rare Epidermoloza buloasă și  boala Duschene la rata de compensare de 100%; pentru pacienții cu boli de sistem autoimune, inclusiv artrită reumatoidă la rata de compensare de 100% și pentru tratamentul astmului bronșic la rata de compensare 70% pentru adulți și 100% pentru copii cu vârsta 0-18 an.

În schema de tratament a pacienților cu boala Alzheimer a fost inclus Memantinum la rata de compensare 30%.

Menționăm, că toți pacienții pot beneficia în mod gratuit (compensare de 100%) de cel puțin o denumire comercială de medicament din cadrul unei denumiri comune internaționale din cele compensate parțial (30%, 50%, 70% etc.) din fondurile de asigurare medicală obligatorie.

Modificările menționate urmează să intre în vigoare din data publicării în Monitorul Oficial (ianuarie 2021).


Preluat de la: Publika.md

 Fără categorie