Lipsa pungilor de plastic pune în pericol producția de vaccinuri împotriva COVID-19

Producătorii de vaccinuri se luptă să asigure aprovizionarea cu pungile gigantice de plastic folosite în bioreactoarele care amestecă ingrediente farmaceutice, blocajul amenințând producția de doze împotriva COVID-19 din întreaga lume, relatează Mediafax şi libertatea.ro, care citează Financial Times.

Vaccinurile anti COVID-19 dezvoltate de companii precum BioNTech / Pfizer, Moderna și Novavax sunt fabricate în pungi, care sunt utilizate drept căptușeli sterile ale rezervoarele în care sunt produse acestea. Pungile care pot susține până la 2.000 de litri sunt utilizate în mod diferit de companiile producătoare de vaccinuri împotriva coronavirusului.

Deja unii producători de vaccinuri au fost la câteva zile distanță de oprirea producției din cauza penuriei de pungi. Acest lucru ar determina un adevărat blocaj în întreaga lume în producție de seruri anti COVID-19.

O divizie a companiei germane Merk, MilliporeSigma, este un furnizor principal de pungi la nivel mondial. Reprezentații acestui furnizor au declarat că a existat „o cerere fără precedent” pentru produsele legate de COVID-19 și că s-a lucrat 24 de ore din 24, pentru a acorda prioritate clienților și pentru a găsi furnizori suplimentari de materii prime.

La rândul ei, firma Thermo Fisher a precizat că a crescut capacitatea de producție cu 50% în 2020 și a anticipat extinderea acestuia cu încă 50% în 2021.


Preluat de la: Publika.md