Lipsă de psihologi în spitale. Specialist: ”Toate afecţiunile pornesc de la cap”

Majoritatea spitalelor din Capitală, inclusiv cele care tratează pacienţii bolnavi de COVID-19 nu au nici măcar un psiholog. Experții spun că aceștia au un rol important în tratatea pacienţilor, pentru a-i împiedica să recurgă la gesturi disperate.

Institutul de Urgenţă din Capitală are o capacitate de aproape 590 de locuri dar în schemă nu există niciun psiholog. Nici Spitalul „Arhanghelul Mihail” nici la institutul de cardiologie nu sunt în organigramă psihologi.

„Nu am avut niciun caz de suicid, nu am avut necesitate în principiu ca pacienţii, să fie un flux atât de mare de pacienţi care ar necesita o consiliere psihologică. Dacă este nevoie de aşa un pacient pentru consultaţie, neurologul le oferă consultaţie cu consiliere psihologică.”, a afirmat ofiţerul de presă al Instutului de Cardiologie, Anna Moiseeva.

Spitalul „Sfânta Treime” are un specialist, însă, potrivit şefului instituţiei medicale, Oleg Crudu, acesta e în concediu, deoarece e în vârstă și face parte din categoria de risc.

Doar la Institutul Oncologic şi cel al Mamei şi Copilului activează psihologi.

În timp ce în spitalele din Capitală, psihologii pot fi număraţi pe degete, în cele raionale, situaţia este diferită. La Spitalul Clinic Municipal din Bălţi activează doi psihologi, unul la neurologie, altul la secția COVID. Totuși, șeful spitalului, Serghei Rotari, spune că un singur specialist la cei 150 de pacienţi din secţia COVID-19 este insuficient.

„De la Anul Nou în departamentul de COVID o să fie două unităţi de psiholog. Vreau să vă spun că pacienţii care discută cu un psiholog timp de oră, două cât merge discuţia, după aceasta pacienţii se simt cu mult mai bine, cu mult sunt mai liniştiţi şi tratamentul e mai folositor.”, a comunicat şeful Spitalului Municipal Bălți, Sergheu Rotari.

Iar la Spitalul Raional din Cahul este un singur psiholog, care se ocupă de toți pacienții.

„Toate afecţiunile de la cap pornesc. Odată ce se identifică sursa reală a problemei, care este sută la sută poziţionată undeva în emoţional, este mult mai uşor să tratezi şi simptomatica. Acum în pandemie rolul psihologilor clinicieni este foarte important. Este un rol suportiv, este un rol terapeutic.”, a menționat psihologul, Aurelia Balan Cojocaru.

Luni, un bărbat de 68 de ani infectat cu COVID-19 a sărit în gol de la etajul patru al Spitalului „Arhanghelul Mihail”. De la începutul anului, patru pacienţi internaţi în spitalele din Capitală au recurs la gesturi disperate, pe fond de stres și depresie.


Preluat de la: Publika.md