Liderii CUB acuză guvernarea de „scheme la Aeroportul Chișinău” și cer Maiei Sandu să intervină

„Aeroportul concesionat în condiții obscure în 2013 a fost restituit statului. Greu, după 10 ani de furturi și cârdășii, dar s-a făcut. Statul era obligat să găsească un management eficient, pastrandu-l și arătând că este competent să-și asume un management de calitate în cel mai important hub aerian al RM. Se pare că nu. Tentația chilipirului este puternică și în actuala guvernare. Vedem că se încep, aparent, schemele. Dincolo de faptul că Procuratura nu a avansat prea mult cu invinuiții puși sub acuzare pe cazul AIC, dar și pe privatizarea Air-Moldova. Interesele zumzăie zgomotos în capul unor demnitari PAS. Recent, miniștrii puterii actuale au stabilit, în condiții opace, un Caiet de sarcini cu niște criterii pentru închirierea spațiilor comerciale din Aeroport, favorizând deschis o companie pe nume „Lagardere”, singura companie care întrunește exigențele concursului respectiv. Nu înainte de a se destăinui public ce „vise” au aceștia cu privire la poate concesionari noi pe care le intenționează și cu cine. Drept condiții impuse pentru magazinele Retail în Caietul de sarcini sunt următoarele:

1) experiența de minimum șapte ani în domeniul comerțului duty free și alimentației publice în cel puțin 10 aeroporturi din Uniunea Europeană, cu trafic de minimum 2,5 milioane pasageri în ultimii trei ani.

2) experiența de administrare, în ultimii cinci ani, a cel puțin trei spații comerciale cu același profil – travel retail – și trei spații cu destinația alimentație publică în aeroporturi internaționale. 3) cifra de afaceri de cel puțin 30 de milioane euro anual în unul din ultimii trei ani”, a scris pe rețele Munteanu.

 

Pe 18 ianuarie, Autoritatea Proprietăți Publice și Aeroportul Chișinău anunță că au scos la licitație spațiile din zona Travel Retail & Food din incita Aeroportului Internațional Chișinău, cunoscute ca Zona Sterilă și Zona Duty Free.

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba a declarat recent că „magazinele lui Șor din incinta aeroportului au zile numărate”, chiar dacă acestea nu mai sunt privilegiate și achită taxe și impozit, de rând cu alți agenți economici din țară. La rândul său, DFM SRL, care administrează fostul magazin a reacționat la declarația oficialului. Compania a subliniat că declarațiile demnitarului PAS reprezintă „o ingerință într-o afacere privată și o probă juridică a faptului că eliminarea regimului duty-free a fost motivată politic și bazată pe date false”.

În luna noiembrie 2023, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, spune că, o companie franceză cu renume va veni la Chișinău ca să viziteze Aeroportul.

La sfârșitul lunii iulie 2023, BCS a anunțat că va iniția o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, dacă va scoate la concesionare Aeroportul. „Cei de la guvern – or să gestioneze treburile publice eficient și responsabil. Or să plece! Țara nu are nevoie de așa „eroi””, a menționat vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii BCS, Vlad Batrîncea.

Aeroportul Internațional Chișinău ar putea fi concesionat, din nou, după ce a revenit, recent, în gestiunea statului. Despre aceasta a declarat ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, care a menționat că, se analizează opțiunea, dar „cu respectarea legislației”. „Analizăm diferite opțiuni la Guvern. Suntem în discuții cu parteneri mari și o să anunțăm, în momentul în care o să avem o decizie”, a menționat Dabija.

Aeroportul Internațional Chișinău a revenit în gestiunea statului. „Aceiași oameni, care în 2013 predau unicul aeroport internațional al țării pe mâinile străinilor, astăzi se laudă că l-au preluat înapoi, în gestiunea statului…”, a comentat fostul premier, Ion Chicu. Acesta a mulțumit celor de la Agenția Proprietății Publice, care au pregătit în 2020 argumentele pentru rezilierea Contractului de concesiune, lui Fadei Nagacevschi, care atunci era ministru al Justiției, și lui Ghenadie Țepordei, directorul de atunci al APP.


Preluat de la: Unimedia.info