La Spitalul Republican se vor face primele studii clinice privind COVID-19. Pacienților li se vor administra două preparate noi

Premieră în Moldova. La Spitalul Republican se vor face primele studii clinice pe pacienți diagnosticaţi cu COVID-19 pentru a testa eficienţa a două medicamente noi. Specialiştii dau asigurări că nu e vorba de un experiment, deoarece medicamentele propuse au fost deja testate în alte ţări.

Primul studiu clinic propune cercetarea unui preparat pentru tratamentul leziunii pulmonare acute asociate cu COVID-19. Cel de-al doilea presupune studierea unui medicament antiviral de generație nouă, care a demonstrat eficienţa în lupta împotriva mai multor tipuri de coronavirus, în ţări din Europa, dar şi în SUA. Potrivit directorului Agenției Medicamentului, Eremei Priseajniuc, preparatele sunt produse de Statele Unite ale Americii, Canada și Marea Britanie.

„În Republica Moldova, ambele studii clinice vor avea o derulare într-o etapă avansată în care aceste preparate deja au demonstrat o siguranță și eficiență. Ele nu sunt experimente”, a declarat Eremei Priseajniuc, directorul general al AMDM.

Ambele studii încep de săptămâna viitoare, sub coordonarea şefului Clinicii Anestezie și Terapie Intensivă, Victor Cojocaru. Doctorul a spus că va oferi un interviu la acest subiect după ce se va documenta mai detaliat. Cei de la Agenţia Medicamentului spun că pacienții cu COVID-19 eligibili vor fi informați despre preparatele administrate şi vor decide dacă participă la studiu. Directorul Agenţiei spune că e un privilegiu pentru Moldova că a fost aleasă să contribuie la dezvoltarea medicamentelor pentru tratamentul COVID-19.

„În cazul în care prezintă un anumit risc sporit, desigur că vor fi suspendate și se vor lua deciziile de rigoare”, a precizat Eremei Priseajniuc, directorul general al AMDM.

Studii similare se desfăşoară în mai multe țări ale lumii, precum SUA, Belgia, Finlanda, Suedia, Marea Britanie și România.


Preluat de la: Publika.md