La Palatul Național "Nicolae Sulac" din Capitală a avut loc ceremonia de decernare a Premiului Național

De Ziua Independenței, la Palatul Național „Nicolae Sulac” din Capitală a avut loc ceremonia de decernare a Premiului Național. Din cauza crizei pandemice, evenimentul s-a desfăşurat fără accesul publicului. În total, au fost acordate 13 premii naționale, șase dintre care au revenit lucrătorilor medicali din prima linie de luptă împotriva COVID-19.

DENIS CERNELEA, directorul Centrului „COVID-19”:„Suntem foarte onorați pentru aprecierea cu Premiul Național. Sincere felicitări la toții colegii. Ne-am propus în cadrul colectivului să-l donăm la trei copii care au necesitate de intervenție costisitoare, și la o colegă a noastră, asistentă medicală, care suferă de cancer.”

ION CHICU, prim-ministru:„Cei mai buni din cei mai merituoși au fost selectați. În anul 2020, Guvernul a decis să majoreze numărul premiilor acordate. Este un răspuns modest al nostru la efortul medicilor”

Premiul Național a mai fost decernat profesorului universitar Constantin Gaindric, poetului Ion Hadârcă, antrenorului de lupte greco-romane Mihail Cucul precum și câtorva colective de savanți. Și pictorul Andrei Mudrea a fost premiat de Ziua Independenței.

ANDREI MUDREA, pictor:„Când a fost anunțat numele meu, sigur că s-au alipit și cei 40 de creație, care au fost în viața mea. Premiul acesta nu a căzut din pod, în spatele lui stă o viață plină de muncă, de căutări, de frământări. „

Pictorul ne-a mărturisit și cum va cheltui premiul obținut.

ANDREI MUDREA, pictor:„Eu demult am un proiect foarte frumos, unde să investesc banii: să procedez exact ca Pirosmani: o să cumpăr toate florile din lume și o să le pun la picioarele soției mele, care m-a ajutat, m-a încurajat să ajung la ziua de astăzi. Ea le merită din plin – și premiul, și florile.”

Printre laureații premiului se numără și actorul Boris Bechet, cunoscut pentru rolurile sale în filme precum „Mioriţa”, „Corespondentul vostru special” și „Troița”.

„Vin ca lacrima, păcat să-l lăsăm în pahare. Sângele Domnului, îți spun eu.”

„Pentru Opera Omnia Premiul Național se acordă actorului Boris Bechet.”

BORIS BECHET, actor:„Sunt bucuros, mulțumesc că mi-au acordat acest premiu. Sunt emoții pozitive în așa o zi, Ziua Independenței, asta înseamnă mult. E o bucurie când așa înalt este apreciat lucrul meu și modestele mele rezultate.”

Și cunoscutul compozitor Anatol Chiriac se numără printre laureații Premiului Național din acest an.

ANATOL CHIRIAC, compozitor:„Eu niciodată nu m-am gândit la premiile naționale, eu m-am gândit doar la faptul ca să fac muzica care să fie pe placul concetățenilor noștri și nu numai. „Romantică”, cântată de Sofia Rotaru, se cântă peste tot în lume.”

Premiul Naţional, în valoare de 100 mii lei, se acordă anual de Guvern în semn de recunoștință și gratitudine pentru rezultate remarcabile în diferite domenii. Anul acesta, Comisia pentru decernarea Premiului Naţional, condusă de premierul Ion Chicu, a examinat dosarele a 34 de candidaţi participanți la concurs. Din numărul total al candidaților, 13 participanți au întrunit numărul necesar de voturi, fiind desemnați câștigători.


Preluat de la: Publika.md