Cunoscuta interpretă de muzică populară Suzana Popescu, membră a Ansamblului etnofolcloric Tălăncuța, Maestru în Artă, își sărbătorește luni, 20 aprilie, cea de-a 70-a aniversare, informează MOLDPRES.
S-a născut pe 20 aprilie 1950, în satul Obileni, raionul Hânceşti. În 1972-1978, a studiat la Colegiul de Muzică Ştefan Neaga, specialitatea canto academic. Din copilărie, Suzana Popescu a colectat perle ale cântecului folcloric. În repertoriul ei un loc aparte îl ocupă baladele: „Meșterul Manole”, „Codreanu”, „Badiul”, „Averescu”, „Miorița”, „Soarele și Luna”, „Mihu-copilul”, „Balada boului”, precum și doinele: „Plin e codru de voinici”, „Măi, puiuț de rânduné”, „Pădure-verde pădure” ș.a.
După absolvirea Colegiului de Muzică Ștefan Neaga, a activat la Capela Corală Academică Doina, condusă de Veronica Garştea, în Ansamblul de Cântece și Dansuri Adjaria din Georgia (unde se stabilește pentru o perioadă de timp) și, mai târziu – în Corul Teatrului Național de Operă și Balet Maria Bieșu. Concomitent, sub îndrumarea profesorului Andrei Tamazlâcaru, este interpretă de folclor în Ansamblul etnofolcloric Tălăncuța.
A înregistrat la Radio Moldova peste 100 de piese folclorice. În ultimul timp, a făcut mai multe piese de muzică ușoară. În prezent, este artist liber profesionist.
Solicitată de agenția MOLDPRES, Suzana Popescu a menționat că în timp ce a stat acasă în perioada pandemiei, a pregătit mai multe piese de diferite genuri, pe care urmează să le înregistreze.
”Din păcate, ducem lipsă de bani. Astăzi, pentru imprimarea unei piese, trebuie să plătești”, a mai spus interpreta.
Suzana Popescu a efectuat turnee în Bulgaria, Finlanda, Franța, Cehia, Georgia, Germania, Lituania, România, Rusia, Suedia, Ucraina, Ungaria și în alte țări. Este laureată a mai multor concursuri naționale și internaționale, membră a Uniunii Muzicienilor din Moldova. În 2010, a fost distinsă cu titlul onorific ”Maestru în Artă”.
Preluat de la: Publika.md