La furat slogane

 Actul de însușire a unor lucruri care nu-ți aparțin este unul condamnabil sub toate formele și trebuie tratat de cele mai multe ori cu Codul Penal pe masă. Asta, cînd e vorba de un sac cu bani sau de un cal, sau de un autoturism, sau de… orice altceva.

 Dar cînd un candidat la funcția de președinte de țară își atribuie lucruri care nu-i aparțin? Ce e?

Zilele acestea prin Chișinău au fosdt scoase la lumintă panouri publicitare cu poza destul de simpaticpă a doamnei Violeta Ivanov, candidat pentru șefia statului din Partea Partidului Șor, iar alături de poză e scris cu litere mari, ca să se poată citi din viteza mașinii ”Cred în Moldova”. Frumos și sloganul. Doar că echipa de imagine a candidatei a ”dezlipit” sloganul de pe cartea de vizită a Partidului Piopular din Moldova și merge cu el în alegeri, silindu-se să convingă oamenii că crede în Moldova. Se spune că aasemenea furturi se comit de obicei din două posibile considerente. Primul – staful candidatului nu are capacitatea de a genera idei și de a produce mesaje. Al doilea – echipa respectivă nu are nici un fel de scrupule și calcă obraznic peste orcie limite ale moralității.

De fapt ar mai fi o explicație – ce e bun, se fură. Iar sloganul PPRM chiar e bun.

Mai sînt și alte panouri prin capitală. Pozele, ca pozele – o mînă bună și un calculator ascultător îți așterne pe față și tinerețe, și sinceritate, și încredere chiar dacă sondajele îți moie genunchii și te trezesc din somn cum te-a trezit cutremurul din Vrancea. Locul unde se trișează e cel acoperit cu cuvinte. Te trezești citind ”Acum spune da”, iar cei care au scris stau undeva și te imploră să înțelegi coprect că nu e vorba de timp, ci de blocul acela care, reese, că mai există și că spune DA, deci insistă pe majusculele unui partid, chiar dacă în Acum mai e o formațiune, iar respectiva entitate politică are propriul cacandidat și promiovează alte opțiuni și un alt chip.

O altă ciudățenie electorală – pe pagina candidatului Renato Usatîi e scris că acesta a reușit sa facă economii pentru oraș și că ”Este rezultatul unei vizite a lui Renato Usatîi la Bălți” Este interesant cum primarul orașului Bălți merge în vizită acolo unde este primar – la Bălți. Tot acolo se dau și detalii despre cum s-au făcut economiile: “L-am sunat pe producătorul pavajului și i-am spus că volumul comenzii este de peste 40 de mii de metri pătrați. Atunci mi-au răspuns că, în acest caz, prețul se va micșora până la 190 de lei pentru un metru pătrat, plus cheltuieli pentru drum. Astfel, prețul final, cu livrare, va fi de 227 de lei”, a precizat Renato Usatîi.

Dacă nu greșim, toate astea se obțin prin desfășurarea de licitații. Explicația e că licitația nu poate participa la alegeri.

Constantin OLTEANU


Preluat de la: Timpul.md