La Comrat și Soroca vor fi deschise laboratoare pentru testele COVID-19

Încă două laboratoare pentru testele COVID-19 urmează să fie deschise în timpul apropiat: unul la Comrat și altul la Soroca. Anunțul a fost făcut de șeful ANSP, Nicolae Furtună, în cadrul unei conferințe de presă.

”Lucrăm la extinderea capacității investigațiilor de laborator. Încă un laborator la nord și unul la sud, pentru că Bălți deservește 13 teritorii administrative din zona de nord, sigur că are o presiune enormă pentru testarea de laborator.”

Conform datelor prezentate, în ultima săptămână s-a majorat numărul cazurilor noi înregistrate cu peste 22 la sută. Specialiștii afirmă că și bilanţul deceselor a crescut cu peste 17 procente, iar cel al persoanelor vindecate este în scădere cu 10 la sută. Datele mai arată că în această săptămână tot mai mulţi lucrători medicali s-au infectat cu noul coronavirus.

Astfel, dacă s-a în perioada 20-26 iulie 112 cadre medicale s-au îmbolnăvit de COVID-19, atunci în această săptămână au fost depistate 195 de cazuri în rândul angajaţilor din sănătate. Îmbolnăviri sunt raportate şi în rândul copiilor. Până în prezent, peste 1300 de minori au fost diagnosticați cu COVID-19.

Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în rândul celor cu vârstele cuprinse între 11 și 17 ani. 28 la sută sunt depistate la micuții de la unul până la cinci ani, iar alte nouă procente din cazuri sunt înregistrate la bebeluşii de până la un an.  

”Ultimele trei săptămâni au fost în jur de 1500 de cazuri săptămânal. Acum iarăși suntem într-o fază de acutizare, ceea ce trebuie să ne atragă atenția încă o dată la respectarea măsurilor anti-epidemice.”

De la începutul pandemiei au fost efectuate peste 147 de mii teste. În prezent, probele sunt prelucrate în şase laboratoare de stat, inclusiv unul în stânga Nistrului, şi patru private. Capacitatea acestora este de până la două mii de teste zilnic.


Preluat de la: Publika.md