Judecătoria Chișinău refuză să ofere informații privind sentința fostului director de la SIS Vasile Botnari

Judecătoria Chișinău refuză să ofere informații privind sentința fostului director de la SIS Vasile Botnari. Într-un răspuns semnat de președintele instanței la solicitarea postului nostru de televiziune se precizează că Judecătoria Chișinău se află în imposibilitate de a oferi detalii la acest subiect, pe motiv că aceste date secretizate. 

Potrivit conducerii instanţei, accesul la informaţiile oficiale nu poate fi îngrădit, cu excepţia informaţiilor atribuite la secret de stat, reglementate prin lege organică. Aşa că, ţinându-se cont de aceste prevederi, dar şi de faptul că sentinţa pe marginea cauzei penale invocate a fost secretizată, instituția se află în imposibilitate de a vă acorda accesul la informaţia cerută, se mai arată în răspunsul Judecătoriei Chişinău.

Recent deputatul PAS Sergiu Litvinenco a postat pe Facebook un document cu presupusa sentinţă în cazul lui Botnari, singurul inculpat în dosarul expulzării celor şapte profesori turci. Potrivit informaţiei, fostul şef al SIS nu ar fi fost condamnat cu suspendare, aşa cum a declarat Alexandr Stoianoglo, ci s-a ales doar cu o amendă de 88 de mii de lei.

Procuratura Generală insistă că sentinţa în privinţa lui Vasile Botnari a fost secretizată de judecătorul de caz şi solicită publicarea acesteia. În data de 8 august, procurorul general a anunţat la un post de televiziune că Botnari a fost condamnat cu suspendare şi că dosarul profesorilor turci în care este vizat ar fi unul secretizat.

În iunie 2019, CEDO a constatat violarea mai multor articole din Convenţia pentru Drepturile Omului în cazul profesorilor turci şi a obligat Guvernul Moldovei să achite câte 25 de mii de euro pentru cei cinci cetăţeni expulzaţi care s-au adresat la CEDO.

Potrivit Procuraturii, fostul director al Serviciului de Informații și Securitate a achitat prejudiciul cauzat statului, precum și toate cheltuielile judiciare. Urmărirea penală în acest caz a fost inițiată în vara anului 2019. 


Preluat de la: Publika.md