Joe Biden: Dacă Rusia opreşte invazia, războiul se termină. Dacă Ucraina nu se apără, războiul e pierdut

SUA nu își doresc să controleze și să atace Rusia. Milioane de cetățeni vor să fie liberi, a declarat cu tărie, președintele Joe Biden. În fața a mii de oameni adunați în Grădina Castelului Regal din Varșovia, liderul de la Casa Albă și-a reiterat susținerea puternică față de Ucraina și a ținut să-l înfrunte pe Vladimir Putin pentru faptul că a inițiat războiul în Ucraina. 

”Vladimir Putin a încercat să ia Kievul și lumea se pregătea de căderea lui. Kievul, după un an, rămâne puternic și, cel mai important, este liber.

Când Rusia a invadat Ucraina a fost testată întreaga lume. Toate democrațiile au primit un test. Răspunsul Ucrainei a fost simplu și profund: toți aliații NATO au fost uniți. Un an mai târziu arătăm că am fost uniți.

Putin a crezut că războiul din Ucraina va fi rapid. S-a înșelat. Ne-am unit să susținem Ucraina. Democrația a fost mult prea puternică. Președintele Putin se confruntă acum cu ceva ce nu credea că este posibil în urmă cu un an. Democrațiile sunt mai puternice, autocrațiile sunt mai slabe”, a declarat Joe Biden în Polonia. 

Liderul de la Casa Albă a menționat că războiul din Ucraina nu a fost niciodată necesar și că Vladimir Putin a fost cel care a ales această cale, tot el fiind și cel care îl poate opri.  

”Dacă Ucraina nu se mai apără, va fi distrusă. De aceea ne asigurăm ca Ucraina să se apere. Putin încearcă să aducă foametea în lumea. Blochează Marea Neagră pentru a împiedica Ucraina să exporte grâne”, a continuat Biden. 

Oficialul american a mai spus că vor continua zile grele și dureroase, dar SUA și aliații se vor asigura că Ucraina se poate apăra.

”Un atac împotriva unui membru NATO este un atac împotriva tuturor. Să nu existe vreo incertitudine, suntem 100% alături de NATO, ne asumăm articolul 5 – e un jurământ solemn că vom apăra fiecare centimetru din NATO. Trebuie să ne gândim ce fel de lume vrem să construim. Trebuie să aducem pace și securitate.

Nu există aspirație mai mare decât libertate. SUA știe asta și știți și voi. Și tot ce facem acum e să asigurăm libertatea. Haideți să mergem înainte ca aliați, ca oameni ai luminii Dumnezeu să ne protejeze pe toți, Dumnezeu să apere eroii ucraineni”, a declarat Joe Biden.


Preluat de la: Publika.md