Joe Biden a cerut eliberarea imediată și necondiţionată a activistului rus Alexei Navalnîi

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a cerut eliberarea imediată și necondiţionată a activistului rus Alexei Navalnîi, condamnat recent la 3 ani şi jumătate de închisoare. O declaraţie similară a fost făcută şi de şeful diplomației europene, Josep Borrell, în cadrul întrevederii cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. În replică, Moscova a anunțat că nu este dispusă să primească lecții privind arestarea lui Navalnîi și că va răspunde dur tuturor criticilor.

Liderul de la Casa Albă spune că decizia justiției ruse este motivată politic.

„Navalnîi trebuie să se bucure de drepturi în baza Constituției ruse, ca oricare alt cetățean. A fost condamnat pentru că a expus fapte de corupție. El trebuie să fie eliberat imediat și fără condiții.”, a declarat preşedintele SUA, Joe Biden.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat declaraţia preşedintelui american drept „retorică agresivă şi neconstructivă” şi a spus că nu va tolera niciun ultimatum din partea SUA.

În cadrul vizitei la Moscova, Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a cerut eliberarea lui Navalnîi.

„I-am transmis domnului ministru Lavrov îngrijorările noastre profunde și apelul nostru pentru eliberarea sa (lui Navalnîi – n.red.) și pentru demararea unei investigații privind otrăvirea lui.”, a afirmat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

La rândul său, Lavrov a acuzat Occidentul de faptul că, prin atenţia acordată protestelor şi condamnării lui Navalnîi, se încearcă muşamalizarea otrăvirii activistului rus, mai ales că nici UE, nici Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice nu prezentat probe Rusiei în acest caz.

„Acest lucru este nepoliticos, să spunem cu blândețe, iar o asemenea aroganță din partea Europei este inacceptabilă.”, a menţionat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Vineri, Ministerul rus de Externe a acuzat de ingerință trei diplomaţi din Germania, Polonia și Suedia, pentru că au participat la protestele pro-Navalnîi. Aceştia au fost declaraţi persoane indezirabile şi trebuie să părăsească Federaţia Rusă.

Vizita lui Josep Borrell la Moscova coincide cu începerea unui nou proces al activistului Alexei Navalnîi, în care este acuzat de calomnie de către un veteran şi riscă încă doi ani de închisoare. Bătrânul a apărut, vara trecută, într-o înregistrare video, alături de mai multe persoane care au promovat modificarea Constituției, pentru a-i permite lui Vladimir Putin să mai candideze la funcţia de preşedinte. Navalnîi i-a calificat drept o rușine a țării și lachei corupți ai statului şi nu are de gând să-şi ceară scuze. Activistul ar putea fi amendat cu până la 1 milion de ruble sau obligat să muncească 240 de ore în folosul comunității.


Preluat de la: Publika.md