Japonia a încheiat achiziția a 400 de rachete americane

Livrarea acestor rachete ar trebui să înceapă în 2025-2026, a declarat joi pentru presă un oficial al Ministerului japonez al Apărării.

Confruntată cu ambiţiile regionale în creştere ale Chinei, cu ameninţarea constantă a Coreii de Nord şi cu proximitatea sa geografică de Rusia, Japonia intenţionează să-şi majoreze bugetul de apărare la 2% din PIB pînă în 2027, în timp ce anterior şi-a plafonat cheltuielile militare la aproximativ 1% din PIB-ul naţional.

În noua sa doctrină de securitate naţională adoptată la sfîrşitul anului 2022, Japonia a introdus un principiu de „contraatac”, pentru a-şi oferi capacitatea de a lovi ţinte militare în ţările vecine ce reprezintă o ameninţare directă, în scopul descurajării.

Acest principiu a fost introdus în condiţiile în care Constituţia pacifistă a Japoniei, în vigoare din 1947, prevede că renunţă la război „pentru totdeauna”. În prezent, arhipelagul japonez depinde de Statele Unite şi de umbrela nucleară americană pentru garantarea securităţii sale.

Tokyo încearcă astfel să se echipeze cu rachete cu rază de acţiune mai mare decît cele pe care le are în prezent. Aceasta implică în special achiziţionarea de rachete americane Tomahawk (cu o rază de acţiune de 1.600 km), dar şi prin dezvoltarea de noi rachete japoneze.


Preluat de la: Noi.md