Japonezii au dezvoltat cel mai rapid calculator din lume. Acesta este utilizat în cadrul unor cercetări despre COVID-19

Titlul de cel mai rapid calculator din lume a fost câștigat de supercalculatorul japonez Fugaku, creat de Institutul public de cercetare Riken în parteneriat cu grupul informatic nipon Fujitsu, informează Agerpres.

Fugaku s-a clasat în fruntea celui mai recent clasament publicat de site-ul specializat Top500, detronând supercalculatorul american Summit, dezvoltat de IBM şi instalat în laboratorul naţional de fizică nucleară din Oak Ridge, o localitate din statul Tennessee.

Summit s-a aflat pe primul loc în ultimele patru clasamente ale acestui site de referinţă, care sunt publicate de două ori pe an.

Viteza lui Fugaku (un alt nume al Muntelui Fuji în japoneză) este de circa 2,8 ori mai mare decât cea a lui Summit – 415,53 petaflops faţă de 148,6 petaflops. Un petaflops corespunde unui milion de miliarde de operaţii pe secundă. Acest supercalculator își va atinge capacitatea de funcționare de 100% abia anul viitor.

În momentul de față este utilizat în cadrul unor cercetări despre COVID-19, mai ales pentru a alcătui un model matematic care să explice felul în care picăturile lichide provenite din respiraţia unei persoane pot să se împrăştie într-un birou sau într-un tren aglomerat atunci când ferestrele sunt deschise.

Supercalculatoarele reprezintă un element esenţial al cercetării în domenii variate, precum inteligenţa artificială şi informatică cuantică, datorită puterii lor de calcul formidabile.


Preluat de la: Publika.md