Janis Mazeiks: Moldova are o singură şansă – de a reuşi şi de a face lucrurile corect

Republica Moldova trebuie să muncească mult pentru a îndeplini condiţiile Comisiei Europene şi să armonizeze IQ-ul comunitar pentru a trece la o nouă etapă a discuţiilor cu UE. Iar reformele începute trebuiesc continuate, deoarece Moldova are o singură şansă de a reuşi şi a face lucrurile corect.  Declaraţia a fost făcută de ambasadorul UE la Chişinău, Janis Mazeiks, în cadrul unei conferințe.

Referindu-se la ameninţările externe în adresa ţării noastre anunţate recent de preşedintele Maia Sandu, dar şi de preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski, oficialul a menţionat că securitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a Moldovei sunt foarte importantă pentru UE. Acesta a menţionat că una dintre cele mai importante lucruri este să fie asigurată securitatea cibernetică a ţării.

”Uniunea Europeană nu este o alianţă de apărare, sunt alte alianţe, dar putem oferi suport Republicii Moldovei în acest domeniu, sunt discuţii despre ce fel de echipamente ar avea nevoie Armata Moldovei în acest an. Anul trecut a fost un suport de 47 milioane de euro investiţi în domeniul comunicaţiilor, vehicule de transport. Multe din întrebările de securitate nu spun că vor dispărea complet în viitor, dar vor fi mai puţin pronunţate decât acum”, a mai declarat șeful diplomației UE la Chișinău. 

Ambasadorul UE a mai precizat că lupta împotriva corupţiei trebuie să continuie însă aceasta trebuie făcută într-un mod calitativ şi profesionist.

”Realizăm că unele din aceste reforme pot fi lente sau frustrante pentru anumiţi oameni, dar trebuie răbdare pentru că din perspectiva noastră aveţi o singură şansă să faceţi aceste lucruri corect. Dacă veţi face greşeli în 2022, 2023 pot duce la decizii proaste şi posibilitatea ca acestea să fie atacate în instanţă”, a accentuat Janis Mazeiks. 

De asemenea ambasadorul UE a mai spus că procesele de pre-vetting de la CSM şi evaluarea externă de la CSJ trebuiesc continuate în aşa fel încât justiţia să fie curăţată. 

Ieri, Adunarea Parlamentară a Parteneriatului Estic „Euronest” a adoptat o rezoluţie prin care solicită Comisiei Europene şi Consiliului Uniunii Europene începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova şi Ucraina, până la finalul anului 2023. Documentul a fost votat la Chişinău, unde s-a desfăşurat cea de-a zecea sesiune a „Euronest”.

 

 

 


Preluat de la: Publika.md