Calcule încurcate. Dosar de evaziune fiscală de 800 mil. lei cu semne de întrebare

Poliţia şi procurorii anunţă despre un dosar de evaziune fiscală de circa 800 de milioane lei. Potrivit oamenilor legii, timp de trei ani, mai multe companii ar fi obţinut ilegal scutiri de impozite pentru folosirea alcoolului etilic în procesul de producere a dezinfectanţilor anti-COVID. 

Într-un comunicat de presă, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale anunţă că, în perioada 2019-2021, companiile vizate în dosar au beneficiat de scutiri semnificative de impozite la folosirea alcoolului etilic, întrucât au declarat că ar utiliza produsul la fabricarea parfumurilor și produselor cosmetice. În realitate, însă, potrivit PCCOCS, companiile ar fi utilizat alcoolul etilic pentru fabricarea dezinfectantului anti – Covid-19, în cantităţi enorme, de ordinul decalitrilor. Astel, companiile ar fi primit nejustificat scutirile de impozite.

Presa economică şi-a exprimat nedumerirea faţă de datele prezentate de poliţişti şi procurori. Jurnaliştii de la mold-street scriu că un decalitru este egal cu zece litri, respectiv, câţiva decalitri nu reprezintă nicidecum cantităţi enorme, aşa cum se arată în comunicatele PCCOCS şi IGP.” În consecinţă, cifra de 800 de milioane de lei, evaziune fiscală, anunţată de PCCOCS, pare şi ea mai degrabă una calculată neprofesionist ”, se arată în articolul publicat de mold-street.

Am încercat să aflăm care este, totuşi, valoarea evaziunii fiscale, câţi litri de dezinfectant au fost produşi ilegal în perioada 2019 – 2021 şi câte companii sunt vizate în dosar.

Ofiţerul de presă al PCCOCS, Emil Gaitur, ne-a spus doar că procurorul responsabil de acest caz va putea joi să răspundă la aceste întrebări. Ofiţerul de presă al IGP, Diana Fetco, ne-a confirmat că suma de 800 de milioane de lei este adevărată. Diana Fetco nu ne-a putut spune sigur despre ce cantitate de dezinfectant este vorba şi ne-a spus să întrebăm de un alt ofiţer de presă de la IGP, care, însă, nu a răspuns la apeluri.


Preluat de la: Publika.md