Jaful secolului a avut loc la Los Angeles

Această lovitură pare desprinsă direct din filmul Ocean’s Eleven, relatează AFP şi Associated Press.

Jaful şi este unul dintre cele mai mari din istoria oraşului, a explicat David Cuellar de la Departamentul de Poliţie din Los Angeles. Hoţii au spart acoperişul pentru a avea acces la seiful clădirii şi pentru a scăpa de sistemul de alarmă sofisticat, potrivit Los Angeles Times, care citează o sursă apropiată anchetei.

Elaborat şi complex, jaful pare să fie opera unei echipe experimentate şi a fost descoperit abia luni, cînd personalul a deschis seiful, potrivit cotidianului.

„Este atît de incredibil încît nici nu-ţi dai seama”, a declarat pentru ABC News un angajat anonim al depozitului. „Încă încerc să mă dumiresc. A fost o treabă din interior? A fost o singură persoană? A fost un grup? Sunt o mulţime de întrebări de pus”, a mărturisit el.

Presa a identificat unitatea spartă ca fiind o locaţie a companiei GardaWorld, o companie globală de securitate şi de gestionare a numerarului, din Sylmar. Compania are sediul în Canada şi operează, de asemenea, flote de maşini blindate.

Mai multe echipe de televiziune filmau joi dimineaţă în faţa sediului, într-o zonă industrială din Sylmar, cartier din San Fernando Valley, la aproximativ 30 de kilometri nord de centrul oraşului Los Angeles. Imagini aeriene de la KABC-TV au arătat un decupaj mare pe partea laterală a clădirii, care pare să fie acoperită de o bucată de placaj.

Jim McGuffey, expert în maşini blindate şi consultant în domeniul securităţii, a calificat furtul din Sylmar drept „un şoc”. Orice astfel de unitate ar trebui să aibă două sisteme de alarmă şi un detector de mişcare seismică chiar pe seif, a spus el, precum şi senzori de mişcare suplimentari în întreaga clădire. „Cu o asemenea sumă de bani, nu poţi pur şi simplu intra şi ieşi cu ei”, a declarat el pentru AP. „O instalaţie ar trebui să fie protejată de sus pînă jos şi pe laterale”, a explicat expertul.

GardaWorld are o bună reputaţie în industrie, a spus McGuffey, dar fiecare companie de gestionare a numerarului are „incidente izolate ca acesta care pur şi simplu nu au sens, dar se întîmplă şi celor mai buni dintre ei”.

Lăsînd la o parte decorurile de la Hollywood, Los Angeles-ul nu este chiar străin de spargeri sofisticate nici în viaţa reală. În urmă cu doi ani, hoţii au furat bijuterii în valoare de aproape 100 de milioane de dolari dintr-un camion parcat într-o zonă de servicii de pe autostradă, care urma să livreze pietre preţioase şi bijuterii pentru o expoziţie din oraş.

De asemenea, în iulie anul trecut, un bărbat a făcut o gaură în tavanul unui magazin de vinuri de lux din apropierea plajei Venice Beach. El a plecat cu vinuri fine de Burgundia şi Bordeaux în valoare de 600.000 de dolari.

Potrivit LA Times cel mai mare jaf de bani lichizi cunoscut din istoria oraşului a avut loc în 1997, cînd au fost furate 18,9 milioane de dolari dintr-un depozit de blindate. Hoţii au fost prinşi în cele din urmă.


Preluat de la: Noi.md