Ivan Ceban rămâne a fi un comunist și amenință un vlogger cu „scoaterea dinților” / Libertatea de exprimare vs salariile din Bahamas pentru soțiile socialiștilor

Ivan Ceban, primarul general al municipiului Chișinău, i-a scris un mesaj vloggerului Bolocan prin care îl amenință că „îi va socoti dinții” atunci când îl va întâlni. 

Ex-comunistul Ivan Ceban a publicat un mesaj și pe pagina sa de facebook, numindu-l pe Andrei Bolocan „un „măgar” care trece liniile bunului simț”. 

Amenințările și jignirile lansate de Ivan Ceban vin după ce vloggerul Bolocan a publicat un material video în care susține că soția primarului general – Tatiana, lucrează în firma lui Furculiță. Ceban a calificat afirmațiile lui Bolocan drept „atacuri asupra familiei

Sâmbătă, vloggerul Bolocan a publicat o captură foto a mesajelor pe care Ion Ceban i le-a trimis pe facebook. „Acum am văzut ce ai zis de Tania. Ești concenîi. Poți să publici ce am scris. Tare concenîi. Și dacă te întâlnesc vreodată, Nata îți va socoti dinții. Niciodată să nu îmi ataci soția sau copiii. Repet, publică – îți voi socoti toți dinții când te întâlnesc. Și te voi găsi. Acolo unde nu îți imaginezi. Noapte frumoasă”, i-a scris Ivan Ceban lui Andrei Bolocan.

După ce vloggerul Bolocan a făcut publice mesajele pe care le-a primit de la Ivan Ceban, primarul general a publicat pe pagina sa de facebook un mesaj însoțit de secvențele video în care, susține el, Bolocat i-a atacat familia.

„Iată această „personalitate” este plină de bunătate și învață oamenii moravuri. Vorbește despre valori, familie și trebuie să îl lăudăm și apărăm. Dar eu zic că este un „măgar” care trece liniile bunului simț. Ca sa înțelegeți cât de josnici sunt unii oameni cu care cândva am legat niște relații bune, omenești. Iar ei pentru anumite scopuri îmi atacă familia, soția, copiii. Întâi de toate sunt și eu om care are familie. Vreți să atacați, atacați-mă pe mine, eu sunt Ok! Propun un mic fragment din cele abordate, au fost mai multe murdării”, a scris Ceban.


Amintim
că PSRM a primit dintr-un offshore din Bahamas zeci de milioane de lei. Banii au fost rulați prin firma lui Furculiță – Exclusiv Media. Firma Exclusiv Media a plătit salarii atât soției lui Ivan Ceban (Tatiana), cât și soției lui Igor Dodon (Galina).

Libertata de exprimare vs „ivanii”/comuniștii moldoveni

Potrivit standardelor legale în materie de libertate de exprimare, „Libertatea de exprimare protejează atât conținutul, cât şi forma informației exprimate, inclusiv a informației care ofensează, șochează sau deranjează (art. 3 alin. (2) din Legea cu privire la libertatea de exprimare).

Dreptul la libertatea de exprimare este aplicabil nu numai în cazul unei informații sau "idei" care sunt primite în mod favorabil, sau privite ca inofensive de putere, dar şi al celei care ofensează, șochează sau deranjează Statul sau orice parte a comunității.

Adițional, libertatea jurnalistică mai acoperă şi posibile recurgeri la exagerări sau chiar provocări (Hotărîrea CEDO din 24.02.1997 în cazul De Haes and Gijsels c. Belgiei, § 47).

Un alt detaliu – limitele criticii acceptabile sunt mai largi cu privire la politicieni decât în raport cu indivizii obișnuiți. Astfel, persoanele publice, trebuie să suporte consecințele acestei stări de lucruri, or în cazul persoanelor publice, limitele criticii acceptabile sunt mai largi decât în raport cu indivizii obișnuiți.


Preluat de la: Timpul.md