Israelul și Hamas au ajuns la un acord

În timpul ultimei runde de negocieri, care a început la 28 decembrie, mediatorii au reușit să aplaneze dezacordurile privind durata încetării inițiale a focului și reducerea la 30 de zile a pauzei de cîteva luni solicitată de Hamas, au declarat pentru Reuters surse familiare cu discuțiile.

Pînă în prezent, părțile au ajuns la un acord provizoriu conform căruia, în timpul pauzei de 30 de zile pe frontul din Gaza, ostaticii israelieni luați de militanții Hamas ar putea fi schimbați cu prizonieri palestinieni. Cu toate acestea, promulgarea planului-cadru a fost amînată de ambele părți din cauza dezacordurilor cu privire la modul în care se va pune capăt în cele din urmă ostilităților.

Qatar, Egipt și SUA insistă asupra unei abordări etapizate pentru eliberarea diferitelor categorii de ostatici israelieni, de la civili la soldați. În schimb, Israelul trebuie să înceteze acțiunile militare, să elibereze prizonierii palestinieni și să furnizeze ajutor umanitar în Gaza. Aceasta este și abordarea pe care a adoptat-o Israelul.

Hamas își dorește un „acord global”, a cărui principală cerință rămîne încetarea permanentă a focului pînă la eliberarea finală a ostaticilor. Militanții se tem că, după eliberarea civililor, FDI va relua luptele în regiune, în ciuda soldaților armatei israeliene rămași în captivitate.


Preluat de la: Noi.md