Israelul și-a sfătuit cetățenii să nu călătorească la Malmö, unde va avea loc Eurovision

Evocînd proiectele unor „manifestări anti-israeliene” şi „apeluri la atacarea evreilor şi a israelienilor”, Consiliul de Securitate Naţională (NSC), un organism aflat în subordinea prim-ministrului ţării, s-a declarat îngrijorat că „celule teroriste ar putea să profite de climatul anti-israelian pentru a comite atacuri asupra israelienilor veniţi în Suedia cu ocazia Eurovisionului”.

NSC a ridicat nivelul de ameninţare din Malmö de la 2 (ameninţare potenţială) la 3 (ameninţare moderată), fără să modifice însă nivelul de alertă în restul Suediei, şi i-a îndemnat totodată pe israelienii care vor să călătorească la Malmö cu ocazia concursului Eurovision să renunţe la aceste planuri.

NSC le-a cerut israelienilor care vor merge totuşi la Malmö să descarce o aplicaţie a armatei israeliene, de obicei utilizată pentru prevenirea civililor în cazuri de atacuri cu bombe şi cu rachete asupra Israelului, pentru a primi astfel notificări în timp real în caz de urgenţă la faţa locului.

Primăria din Malmö a promis miercuri că va consolida măsurile de securitate în jurul acestui concurs.

Mai multe cereri de autorizare a unor manifestări au fost depuse pentru a protesta faţă de prezenţa în competiţia muzicală a unei concurente din Israel, un stat a cărui armată desfăşoară un război devastator în Fîşia Gaza împotriva Hamas, ca ripostă la atacul sîngeros şi fără precedent comis de această organizaţie teroristă palestiniană pe 7 octombrie în sudul Israelului. O parte importantă din cei 360.000 de locuitori din Malmo, un oraş cosmopolit, sînt de origine palestiniană.


Preluat de la: Noi.md