Israelul relaxează restricțiile de circulație și redeschide gradinițele

Guvernul israelian a aprobat relaxarea anumitor măsuri de restricție impuse pentru evitarea răspândirii epidemiei Covid-19. Sute de copii în vârstă de până la șase ani merg din nou la grădiniță în Israel, începând de duminică, 18 octombrie, prima zi lucrătoare a săptămânii în această țară.

Israelul a început să relaxeze restricțiile de circulație impuse la nivel național pe fondul crizei sanitare declanșată de noul coronavirus de tip SARS-CoV-2.

În ciuda faptului că grădinițele din țara cu peste 8 milioane 800 de mii de locuitori au fost deschise, copiii peste șase ani și adolescenții vor continua învățământul online, de acasă, pe durata întregii etape.

Nemulțumiți de măsurile impuse de autoritățile responsabile de limitarea răspândirii noului virus ucigaș, zeci de mii de elevi ultra-ortodocși au revenit la școlile primare religioase, după ce un rabin cunoscut a ordonat redeschiderea acestora, încălcând restricțiile guvernamentale.

Rabinul Chaim Kanievsky a sfidat ordinele guvernului și în timpul primei perioade de interzicere a circulației în Israel, în martie, când a ținut deschise școlile ultra-ortodoxe, susținând că noul coronavirus poate fi combătut prin evitarea bârfelor și calomniilor și punând nevoile celorlalți mai presus de cele proprii.

În vârstă de 92 de ani, Chaim Kanievsky a contractat noul virus COVID-19, dar a continuat sa lucreze la domiciliul său dintr-o suburbie ultrareligioasă care se află undeva în apropiere de Tel Aviv. Ulterior, el și-a schimbat radical poziția și a decretat că persoanele care nu respectă instrucțiunile Ministerului Sănătății este în situația cuiva care urmărește să comită o crimă. Săptămâna trecută însă, el s-a răzgândit din nou, după eșecul unor negocieri cu guvernul.

Într-o alocuţiune televizată, premierul Benjamin Netanyahu a explicat că ridicarea restricțiilor se face pe baza faptului că Israel are una dintre cele mai scăzute rate de deces.

„Avem una din cele mai scăzute rate de deces. Acest lucru ne permite să facem paşi spre o relaxare”, a spus premierul Netanyahu, în urmă cu ceva timp, conform Agerpres.

Pentru a combate răspândirea epidemiei, autorităţile israeliene au ordonat în martie izolarea populaţiei, au închis şcolile, lăcaşurile de cult şi locurile de divertisment şi au interzis cetăţenilor să iasă la mai mult de 100 de metri de locuinţă, cu excepţia cazurilor în care se duc la muncă, dacă este cazul, sau la supermarket, spital sau farmacie. Totodată, purtarea măştii în public este obligatorie. De asemenea, au anunțat un program de testare masivă a populației și nu s-au dat în lături de la a recurge la ajutorul serviciilor secrete.

Israelul, care are aproximativ nouă milioane de locuitori, a anunţat prima îmbolnăvire cu noul coronavirus la 21 februarie. 

Potrivit datelor furnizate de Ministerului Sănătăţii, au fost detectate 302.911 de persoane infectate cu noul coronavirus, dintre care 267.221 s-au vindecat. Numărul deceselor este de 2.202.


Preluat de la: Publika.md